СО: Водовод ће градити нови цјевовод за више градске зоне, постројење у Мељинама биће у функцији а са колектором и даље проблеми

-На данашњој сједници СО Херцег Нови усвојен је Извјештај о раду са финансијским извјештајем за 2022. годину Д.О.О. „Водовод и канализација“ Херцег-Нови.

Расправљајући о том документу одборник Марко Лучић је казао да је веома битно ставити акценат на број запослених и да се крене са рационализацијом радних мјеста.

-Водовод је највећа фирма у нашој општини и мислим да је врло важно дати акценат на број запослених по структури и секторима и да се крене у рационализацију и оптимизацију радних мјеста и да анулирамо партијско  запошљавање и да почнемо са професионалним кадровима. Видио сам да је просјечна бруто плата око 1200 еура, волио бих да то буде и више али  ако тај запослени није упослен него је вишак то производи много додатних трошкова а смањује могућност у улагање у инфраструктуру, казао је Лучић  и питао колико има запослених који „носе“ предузеће.  

Одборника Уре Николу Радмана интересовало је да ли ће Водовод рјешавати питање водоснабдијевања виших зона а у исто вријеме смањења пренапрегнутости система.

Одборница Тамара Вујовић се осврнула на проблем колектора који још није заживио у пуном капацитету  и поручила директору ВиК Бору Лучићу да очекују да се то питање „стави ад акта“ у чему ће имати, како је рекла, пуну подршку одборничког клуба Демократске Црне Горе. Истакла је да би требало смањити трошковну страну али и објаснити ко је скривио трошкове  по судским пресудама.

Директор ВиК Боро Лучић казао је да од 80-их није изграђен ни један резервоар нити цјевовод који би побољшао стање у вишим градским зонама.

Боро Лучић

-Предали смо за капитални државни буџет  УТ услове за пројектовање и изградњу новог цјевовода који би ишао од Мојдежа, преко Топле, Ратишевине до Пода који би имао велики број резервоара. То је наслоњено на неки идејни пројекат из 2008. који је надограђен и разрађен. Надам се да ћемо успјети кроз тендер који је расписан прије неколико дана, добијемо пројектанта главног пројекат како би убрзали процедуру и у јануару кренули са изградњом. Не само што би ријешили проблем снабдијевања нижих већ и виших зона чак до пете и шесте зоне, казао је Лучић.   он је рекао да у Водовод и Општини настоје да цјевовод Регионалног водовода преузму у власништво и то бесплатно јер сматрају да су грађани Херцег Новог и претплатили тај цјевовод.

Лучић је казао да у је у предузећу ангажовано 162 запослених  од којих је 120 оперативаца. Истакао је да су смањили трошкове, повећали наплату од прикључака, направили правилник о употреби службених возила, инсталирали GPS системе у свако возило те да су  уштедјели  скоро 40 одсто на гориво у односу на прошлу годину. истакао је да имају 250 км водоводне мреже, плус колектор и да је тешко поредити слична предузећа из других градова.

Усвојен је и Извјештај о раду са билансом стања и успјеха за 2022. годину Д.О.О. „Друштво за изградњу водоводне и канализационе инфраструктуре у Општини Херцег-Нови“. И на ту тему је било доста питања одборника.  Ђура Цвјетковића је интересовало када ће  бити технички пријем примарног крака у Баошићу за насеља Горње и Доње Водице и када ће бити одрађен пријем, који су проблеми и када ће грађани који 30 година чекају канализацију, моћи да се се прикопчају на примарни крак.  

Директор Друштва Милан Зарић је казао да је пројекат колектора за Водице у завршној фази.

Милан Зарић

-Ми нисмо могли  диктирати темпо због непредвиђених радова. Данас је испран горњи дио колектора, извршена проба, ријешен је проблем продора воде са којом се извођач носио мјесецима. Сутра ће бити присутан први човјек надзора, да се констатује да су проблеми отклоњени и да се грађани могу прикључити на канализацију, очекујем до краја недеље. Водице ће се радити до 5 кракова,  добили смо  средства од Министарства пољопривреде. Ићи ће серијски од септембра, казао је Зарић.

Навео је да се колектор не може одвојити  од система постројаења.

– Прије  седам дана имали смо састанак са Водакомом,  Далемом и Ћелтикћоглуом. Технички пријем започет пре 2 године није завршен а то је само констатовано на састанку у Тивту.  На том пројекту мало шта можемо да нађемо да је добро. Носићемо се годинама са санацијама.  Неки главни проблеми доведеди  су у ред, потребна је ревитализација пумних станица која је уграђена прије девет година.  Потребно да се на свакој станици угради бар једна нова пумпа. План је како доћи до завршетка, грађани Мељина су на крају стрпљења. дошли смо до фазе када ће морати доћи и политичка и финансијска подршка да би постројење довели до краја, казао је Зарић и објаснио да су се четири компаније пријавиле за тај посао и све гарантују да ће постројење добити употребну дозволу и технички пријем. 

-Понуде су разне,  гаранције од годину до пет година. Водовод и  Боро Лучић су укључени у понуде и биће укључен кабинет и пратићемо и биће укључена СО. Са колектором ће бити другачије јер  не постоји докуементација ни  атести, рекао је Зарић и навео да су поднијете кривичне пријаве против Водакома, извођача, далема и свих учесника од тадашњег предсједника Општине, до садашњег укључујући и њега као директора Друштва.

-Предмет у тужилаштву стоји године, није распоређен. Сматрају да треба да иде на специјално тужилаштво и дато је обећање да ће се поредмет активирати. Слажемо се да неко мора да одговара јер је  скоро 40 милиона уложено. Постројење ће се 100 одсто довести у ред, а не могу да то кажем за колектор, закључио је Зарић.

Миладин Видаковић

Одборник Марко Лучић је похвалио одлуку предузећа Паркинг сервис зобг паркинга на Топлој који је бесплатан у јутарњим часовима због оближње школе и вртића и предложио да ово предузеће изађе у сусрет и грађанима који имају обавезе у згради МУП-а.

-Предложио бих да у сваком сату буде 15 минута бесплатно за оне који имају обавезе у МУП-у, чиме би смањили ако не и укинули застоје у том дијелу пута, казао је Лучић.

Свједоци смо да Паркинг сервис преузима и друштвено одговорне активности и одговара на потребе заједнице, казала је одборница Тамара Вујовић.

-Осим бесплатног паркирања на Топлој које је већ наведено, морам споменути повлашћено паркирање за пензионере. Похвално је и што је ово предузеће изашло у сусрет родитељима дјеце до годину,  који имају бесплатно паркирање до 100 сати мјесечно, казала је Вујовић.

С обзиром да је осјетно више људи у нашем граду, сезона је почела, Вујовић је исказала забринутост због повећаног броја возила и непрописног паркирања.

Директор Паркинг сервиса Миладин Видаковић је нагласио да је према информацији МУП-а у Херцег Новом регистровано 30 хиљада возила, те је град у проблему са паркинг простором током цијеле године.

-Ако томе додамо и возила странаца у Херцег Новом којих је од три до девет хиљада, ми имамо круцијални проблем са паркирањем, а тек ћемо га имати за 20 дана када се захукта љетња сезона. Као фирма се трудимо да у аспекту паркирања уведемо комунални ред, што је и наша сврха, и сваке године у континуитету покушавамо да унаприједимо систем паркирања. Да сваки дан правимо једно паркинг мјесто, не би успјели да задовољимо број корисника, јер је потреба за паркинг мјестима огромна, истакао је Видаковић. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here