СНАГА ЖЕНА ЗА ЈАЧАЊЕ МИРА, ПОМИРЕЊА И САРАДЊЕ НА ЗАПАДНОМ БАЛКАНУ

Почео је радни дио тродневне конференције на тему „Јачање улоге жене у промоцији мира, помирења и сарадње на Западном Балкану“. До недеље, наш град ће угостити преко 60 жена различитих професија, а уз главни дио предвиђен је и богат пратећи програм, који је почео већ синоћ изложбом „Историја које нема“ у павиљону Градске музике.

Конференција је одлична прилика за размјену искустава жена из региона на различите теме и промоцију жена аутора, награђиваних умјетница, које пружају прилику осталима да се упознају са њиховим истраживачким радом, казала је Мајда Глушчевић, представница Министарства вањских послова Црне Горе.

Програми који су сабрани око теме јачања жене је својеврсно одавање почасти херојинама које су пожртвованошћу и храброшћу оплемењивале своје потомство и свијет око себе чиниле бољим, рекла је Гордана Крцуновић Поробић, директорица ЈУК Херцег фест.

Фонд за Западни Балкан је међудржавна иницијатива која има за циљ јачање сарадње цивилних друштава кроз подршку заједничким пројектима и промоцију међуљудских контаката, казала је Дафина Бећири, из Фонда.

Панел дискусије су потом одржале др Дијана Вучковић, са Филозофског факултета у Никшићу, Наташа Глигоријевић, директорица Центра за одрживи развој Београда, а на тему „Жене у “мушким“ професијама“ говориле су Ивана Пандуревић и Мирјана Костић, прве жене у Почасној гарди Војске Црне Горе, Кристина Бачић, прва жена пилот у Црној Гори,  Мија Милуновић, прва бродомашинска официрка у Црној Гори.

Радионица за младе – Писања поезије са Радмилом Петровић одржана је од 16:00 у Кући Ива Андрића. У Галерији Јосип Бепо Бенковић у 18:00 су организоване Дигиталне изложбе визуелних умјетница Иване Ивковић, Марине Марковић и Селме Селме, док ће вечерас у Кући Ива Андрића у 20:00 бити организована промоција књиге “Моја мама зна шта се дешава у градовима“ ауторке Радмиле Петровић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here