Смотра фолклорних ансамбала Боке круна цјелогодишњег рада

Са жељом да свој рад презентују у најбољем свјетлу, смотре бокељских ансамбала настављене су синоћ концертом најстаријих чланова.

У препуној сали Дома културе у Бијелој наступило је пет ансамбала из Боке которске;  херцегновски ансамбли: КУД „Игало“, КУД „Илија Кишић“, КУД „Слога“, Културна мрежа Бијела и гости – фолклорни ансамбл „Никола Ђурковић“ из Котора.

Још једном су на сцени показали да се фолклору човјек мора дати из душе, играти из срца и предати му се из љубави, да је то много више од пјесме и игре, да наступи попут ових смотри, као и турнеје и дружења, стварају непроцјењиве успомене те да је фолклор просто начин живота. 

КУД „Игало“ представило се кореографијом Тресеница и Играма из Шумадије, а Културна мрежа Бијела Играма из Црне Горе и Играма из Плава и Гусиња. КУД „Слога“ из Ђеновића одиграло је Игре из Боке, Гламоч и Игре из дубровачког залеђа , а наступила је и њихова пјевачка група. КУД „Илија Кишић“ из Зеленике представило се Играма из Спича, Врсутом, Биничком Моравом и кореографијом Босилеград, а ФА „Никола Ђурковић“ из Котора Играма из Санџака, Шумадије и Куманова.

Предраг Шушић, директор Удружења фолклорних ансамбала Црне Горе и ФА „Никола Ђурковић“, за РТХН је подсјетио да је идеја о организовању оваквих смотри потекла по узору на Смотру фолклорних ансамбала Црне Горе 2014. године.

-У послењих годину дана смо се у Удружењу ангажовали да вратимо ту идеју, јер је то јако значајно за фолклор цијеле Црне Горе и очување нематеријалног културног богатства које имамо и баштинимо. Претходног мјесеца смо имали већ двије смотре, јер смо их разврстали по узрасним категоријама. У Котору смо 12. новембра имали смотру дјечјих фолклорних ансамбала до 12 година, а седмицу након тога у Тивту за генерацију од 13 до 16 година, и то на нивоу Црне Горе. Идеја је била да се овдје са својим ансамблима представи Јужна регија Црне Горе, значи комплетно приморје, међутим, због неких кадровских и материјалних услова нисмо успјели да објединимо све до Улциња. Али, одазвали су се сви из Боке Которске, виђен је шарен, прелијеп и квалитетан програм и, по реакцијама публике, чини ми се да је било уживање у правом смислу, казао је Шушић, и најавио да планирају омасовљење, и да то постане регионални и државни пројекат.

За Видака Божовића, координатора Јужне регије Удружења фолклорних ансамбала Црне Горе, концерт у Бијелој је био прави фолклотрни спектакл.

-Преко 200 чланова учествовало је на овако битној манифестацији као што је Смотра фолклорних ансамбала Боке которске. Ово је само једна у низу активности које је Удружење фолклорних ансамбала уврстило у свој календар активности, и новом реорганизацијом Удружења постигли смо један од првих циљева – зближавање фолклорних ансамбала и дружење, односно међусобно упознавање. Претходиле су радионице у Тивту и Херцег Новом које су имале за циљ упознавање са радом фолклорних ансамбала млађе популације, дјеце од 9 до 13, а касније од 13 до 16 година. Радује велики број учесника и надам се да ће овакви сусрети постати традиција. И наредне године планирамо низ активности које ће допринијети да се афирмише фолклор, како међу млађом популацијом, тако и међу одраслима, поручио је Божовић, истакавши да је ово била заиста лијепа прилика да се крунише труд и рад током цијеле године.

Да овакви концерти доприносе зближавању и проширењу сарадње међу друштвима, сматра и Никола Коровић, умјетнички руководилац КУД „Илија Кишић“.

-Сваки наступ је прича за себе, али вечерас је заиста феноменалан осјећај, одлично дружење, што је и сврха свега. Што више буде оваквих концерата и дружења више је шансе да ће култура опстату у овом граду, а и шире. Врло је битна сарадња, јер удруженим снагама можемо много више него појединачно, што смо и доказали у пар наврата, и мислим да би локална власт, али првенствено држава, требало да има више слуха за овакве ствари. Јер, ми првенствено чувамо традицију од заборава, доста омладине склањамо са улице и сматрам да би то требало да буде на првом мјесту, поручио је Коровић.

Са КУД-ом „Слога“ наступио је и Ђорђе Бегу, умјетник на љерици, који већ дуги низ година свира са пријатељима из Ђеновића када је ријеч о колу „Линђо“.

-Ја сам био професионални музичар у Фолклорном ансамблу „Линђо“ из Дубровника, и откако сам у пензији помажем другима да нешто науче, трудим се да пренесем знање, јер народно благо је највеће весеље. У Дубровнику има младих који желе да науче да свирају овај традиционални инструмент, а овдје их има двоје-троје. Међутим, људи дођу до момента када би требало ићи на студије, а фолклорном ансамблу требају за концерте, и онда долази до мимоилажења. Ја сам на бини 50 година и као фолклораш уживам у томе, поготово када на малом простору као што је Бококоторски залив има толико ансамбала. Не говоримо само о квалитету, него о окупљању младости, да се не изгуби она традиција која треба да остане, истакао је Бегу.

„Звијезда“ „Линђа“ је Марио Москов, најстарији члан КУД „Слога“, док је најмлађи члан његов унук Андрија. И он је презадовољан концертом, дружењем, одзивом и реакцијама публике.

– Нема ништа љепше него кад видите оволико дјеце и осмјеха, пет ансамбала и 220 учесника. Иницијативом Удружења фолклорних ансамбала, подјељени смо на три регије и сва друштва се овако сусрећу као ми овдје. Када говоримо о „Линђу“, кореографски је све одиграно како треба, али ја сам ту убацио мало своје маште и надам се да је испало лијепо. То се видјело и по публици, и по играчима, и по гостима који су нам честитали, закључио је Москов.

Организацију смотре су помогли Удружење жена Бијела – НВО „Ружа вјетрова“, мјесне заједнице Игало, Зеленика, Кумбор, Ђеновићи – Баошић, Бијела и Каменари, а посебну захвалност донмаћини су упутили родитељима, који су им највећа подршка.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here