СМЦГ: Хитно унаприједити положај медијских радника

Црногорски новинари и медијски радници још један Дан новинара, 23. јануар, дочекују у условима који су често понижавајући и не одражавају улогу коју имају у једном друштву.

Запослени у медијима не смију бити колатерална штета друштвених превирања, на што, како наводе у саопштењу, Синдикат медија Црне Горе указује већ дуже вријеме. Без обзира на уређивачку политику медија, запослени су суочени са истим проблемима: имају већином плате испод државног просјека, преоптерећени су а не плаћа им се прековремени рад, изложени су притисцима, пријетњама, нападима а неки изложени цензури и аутоцензури.

Слобода медија не значи само унапређење положаја медијских кућа и побољшање њихове финансијске ситуације. Запослени у медијима су ти који стварају медијске садржаје, који одговарају јавности и информишу наше грађане и грађанке. Надамо се да ће ускоро тога постати свјесни и послодавци у медијима, тако што ће у најскоријем року сјести за сто са синдикатима и договорили Грански колективни уговор (ГКУ) за медијску дјелатност. Тиме ће и медијским радницима омогућити побољшање социо-економског положаја и прије свега нормалан живот. Свједоци смо да су се бројне дјелатности избориле за боље зараде и сматрамо да је ред дошао и на новинарску професију. Синдикат медија неће дозволити да новинари и медијски радници остану на зачељу по стандарду.

СМЦГ и Синдикат информативне, графичке и издавачке дјелатности припремили су прошле године предлог новог Гранског колективног уговора, предали га послодавцима и одржано је неколико иницијалних састанака али конкретни преговори још нису почели. Синдикат медија ће инсистирати да се зараде запосленима увећају за 15 до 20 одсто, као и да се обезбиједи побољшање низа радних и професионалних права. Такође, инсистираћемо да државну помоћ медијима морају осјетити и запослени, креатори медијских саџаја за које је држава дала новац њиховим власницима.

Истовремено, на Дан новинара, од Владе и Скупштине Црне Горе тражимо да током ове године коначно усвоје Медијску стратегију и нове медијске законе како би се и на тај начин побољшала ситуација у нашој професији, обезбиједила већа одрживост медија, поштовање професионалних стандарда и супротстављање негативним појавама као што су говор мржње, лажне вијести и дезинформационе кампање.

Запосленима у медијима желимо да буду солидарни, да се одупру притисцима и антисиндикалном дјеловању и у Синдикату медија виде искреног партнера у борби за бољи положај наше професије, наведено је у саопштењу Синдиката медија Црне Горе.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here