СМАЊЕН БРОЈ УПИСАНИХ ПРВАЧИЋА У ШКОЛИ НА ПОДИМА

Од 15 првачића са Пода, само двоје ће похађати подручно одјељење ОШ „Милан Вуковић“ у овом мјесту. Уз све напоре које улажу школа и локална управа заједно са мјесном заједницом, родитељи ипак, због организације живота, дијецу уписују у матичну школу. Овакав тренд уписивања ђака довешће до затварања ове васпитно-образовне установе која датира још од 1847. године , када је имала 28 ђака.

Упис ђака у први разред, у ОШ „Милан Вуковић“ приводи се крају. До сада је тестирање прошло 70 малишана. Овогодишњи упис обељежио је драстичан пад интересовања за подручну школу на Подима, казао је за РТХН директор школе Синиша Брајовић.

– Не можемо да одредимо никоме да ли ће да упише дијете у матичну школу или у подручно дјељење које је на Подима. Међутим причали смо и са представницима Мјесне заједнице и са Савјетом родитеља да се нешто уради поводом тога, јер ако се настави овим терндом, школа на Подима ће врло брзо бити угашена, казао је Брајовић.

Предности подручних школа су бројне, сматра дугодишња учитељица васпитно-образовне установе на Подима Ива Вериго. Ово приградско насеље биљежи пораст становништва а у исто вријеме пад у броју ђака.

– Комбиновано одјељење је, само по себи, специфична врста заједнице у којој имате старије и млађе ђаке, тако да је учитељ једна врста „хоботнице“ који покрива и прилази свима њима, а дјеца су усмјерена једни на друге. То је специфична, лијепа заједница коју би, колико је год могуће, требало подржати. Дефинитивно, од техничких услова до комплетног извођења наставе, услови у подручном одјељењу нимало не заостају за оним које имамо у матичној школи на Савини, казала је Вериго.

Учитељ Стевица Барјактаревић, који је провео три деценије у овој школи, присјетио се времена у којима је због броја дјеце, морало да ради и по два наставника

– Када сам прешао 1991. године у ово подручно одјељење, било је 36 ученика и била су сва четири рареда. Био сам сам и радио са свима њима, а тек наредне године добили смо још једног учитеља. Био је очигледно повећање броја дјеце, а податак из 1995. године доказује да су у овој школи била 52 ученика. Ако направимо паралелу са овим периодом сада, када је у школи 15 ученика, видимо да није добро, казао је Барјактаревић.

Мјесна заједница заједно локалном управом улаже напоре да ученици имају све услове за добро школовање, казао је Јовица Мисинезовић, предсједник МЗ Поди.

– Сваке године одређена средства опредјелимо за ову школу. Последње што смо радили је кречење школе, сређивање паркета и остале ситне поправке. Мислим да дјеци која похађају ово подрушно одјељење, апсолутно ништа не фали. Њихови услови у школи су као код куће, казао је Мисинезовић.

Од 70 првака уписаних у Основну школу Милан Вуковић, њих двоје ће похађати наставу у подручној  јединици на Подима док ће  један ђак бити полазник школе на Крушевицама.

1 COMMENT

  1. Na Podima i na Krusevicama je skolu renovirao direktor Vujinovic, a onda je onaj koji je dosao iza njega sve zapustio.
    Da he ovo tacno, reci ce vam mjestani tih sela.
    Skola u Kumboru je dozivjela istu sudbinu za vrijeme zelenickog direktora visedecenijskog.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here