Службеницима локалне управе одржано предавање о добровољном давању крви

У оквиру акције добровољног давалаштва крви, која ће бити организована сутра у Институту Игало, ОО Црвеног крста Херцег Нови организовала је предавање за запослене у локалној управи у сали Скупштине општине Херцег Нови.

Како објашњава секретарка Црвеног крста Херцег Нови, Милена Шћекић, циљ предавања је да се отклоне предрасуде и заблуде у процесу добровољног давања крви и подстакну службеници, као јавни функционери, да дају примјер осталима.

Милена Шћекић, секретарка ОО Црвеног крста Херцег Нови

– Користимо прилику да приближимо, у овом случају, запосленима у Општини Херцег Нови, који су то предуслови, како се даје крв, колико траје, како се треба припремити за давање крви. Није то ништа посебно, али постоје одређени критеријуми и услови, које треба да испунимо да бисмо били у најбољој форми да сутра можемо дати крв – наводи она.

Добровољно давалаштво крви је питање од виталног значаја за локалну заједницу, истиче Шћекић.

– Ко је онда бољи да буде примјер и промовише то него људи који су у служби града или који управљају овим градом или су у запослени у одређеним службама. Просто, мислим да добровољно давалаштво треба да се што више омасовљава, а нарочито у овим љетњм мјесецима, када су залихе крви на најнижем нивоу – прича она.

Шћекић подсјећа да је Херцег Нови због недостатка трансфузилошке амбуланте у Болници Мељине, на неки начин хендикепиран, јер су даваоци приморани да одлазе за Котор.

– Одлучили смо се да сваког мјесеца организујемо неке мање акције и да пред сваку акцију организујемо предавање. Овога пута за Општину Херцег Нови, следећег мјесеца ћемо видјети ко ће ти бити, али план је да свима приближимо шта је то добровољно давалаштво крви – појашњава она.

Љетњи период је проблематичан због великог броја људи који бораве у Црној Гори, посебно на приморју, па се често дешава да је крв потребна, а давалаца је све мање.

– Људи су можда оптерећени приватним обавезама и пословима и нису увијек у могућностима да дају крв. Временски услови често не погодују, велике су врућине, па и саобраћајне гужве умањују вољу и жељу код људи да дају крв. Тако да је јако бирно да нађемо вријеме и да омогућимо људима услове да дају крв – истакла је Шћекић.

Акција ће, како информише, бити организована сутра у Институту „Др Симо Милошевић“, а почетак је заказан за 10 сати.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here