СЛОВЕНИЈА ДОНИРАЛА ЦРНОЈ ГОРИ 42 ХИЉАДЕ ДОЗА МОДЕРНА ВАКЦИНА

Република Словенија донирала је Црној Гори 42 хиљаде доза Модерна вакцина против KОВИД-19 и тиме потврдила да је велики пријатељ наше земље и да је као добар комшија увијек спремна да помогне, посебно у овако изазовним временима пандемије изазване коронавирусом. Ово је саопштио током примопредаје вриједне донације Словеније Вељо Чађеновић, држани секретар у Министарству здравља, саопштено је из Министарства здравља.

Још једном се показало да постоји жеља између наших држава, добрих комшија да се помажемо у овим тешким временима, посебно када је пандемија коронавируса у питању. Словенија се, као и увијек до сада, показала као велики пријатељ Црне Горе, а ресорно министарство и Влада Црне Горе су вам веома захвални на свему и настојаћемо да односи између двије државе буду још бољи, казао је Чађеновић.
Он је изразио задовољство што, како је казао, ријеч солидарност за коју смо сви мислили да је ишчезла, ипак није.

Постоји једна добра ствар у овој пошасти која нас је затекла, да и даље људи воде рачуна једни од другима тако да овим вашим гестом, који није мали, јер је вриједност донације преко милион еура, сада имамо у понуди и Модерну вакцину, коју до сада нисмо имали, што нашим грађанима омогућава да изаберу било коју вакцину, истакао је државни секретар и апеловао на све да се настави имунизација, која помаже да се пандемија КОВИД-19 лакше превазиђе.

Амбасадор Словеније у Црној Гори Грегор Прескер казао је да са донацијом 42 000 доза вакцина произвођача Модерна, Република Словенија додатно показује солидарност у броби на сузбијању пандемије КОВИД-19.

То доказује и колико су добри односи између наше двије земље, да смо ту у близини и због тога желимо да Словенија буде и више присутна и пружи помоћ и подршку Црној Гори у борби против пандемије КОВИД-19. Вјерујем да ћемо и даље наставити да будемо солидарни са Црном Гором и радимо све што је потребно да би пандемија сузбила у што караћем року, истакао је словеначки амбасадор. Он је подсјетио да је Словенија Црној Гори до сада у два наврата донирала заштитну опрему намијењену превенцији од заразе ЦОВИД-19 у вриједности од преко 200.000 еура.

Према његовим ријечима, Словенија као одговорна чланица међународне заједнице до сада је разним државама укупно донирала већ преко 2 милиона доза вакцина, како билатерално тако преко механизма ЦОВАX, а укупно је од 2020. године за борбу против ЦОВИД 19 државама у развоју намијенила скоро 12 милиона еура.

Искористио бих прилику да се захвалим и похвалим све здравствене раднике у Црној Гори, које раде одличан посао, који лијече заражене вирусом ЦОВИД-19 и чине све да би се спријечило ширење болести. Придружујем се позиву људима да слушају струку, да се вакцинишу и надам се да ће ове вакцине добро служити у одабиру и допринијети сузбијању пандемије, нагласио је амбасадор Прескер.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here