СЛИКЕ АЛЕКСАНДРА ЛОЗОВОЈА ПРЕД НОВСКОМ ПУБЛИКОМ

116

Изложба руског умјетника Александра Лозовоја „Црна Гора очима руског умjетника“ биће отворена сутра (17. септембар) у градској галерији „Јосип Бепо Бенковић“.

Александар Лозовоj је потекао из умјетничке породице и директни је ученик чувених руских авангардних умјетника 20. вијека. Током 60-их и 70-их година студирао је у приватној умјетничкој радионици Варваре Бубнове, савременице и колегинице Маљевича, Мајаковског, Татлина, Родченка. Радови Александра Лозовоја дио су више свјетских музејских збирки. Он је и аутор књига и чланака о ликовној умјетности, као и неколико телевизијских филмова.

У каталогу који прати изложбу, кустос галерије „Јосип Бепо Бенковић“ Јасмина Житник, наводи да ово сликарство балансира између нечег дјетиње чистог и експресионизма и фовизма – природа виђена очима овог умјетника живи и дише као да је ухваћена пламеном.

Лозовој је учествовао на више од 30 самосталних и групних изложби, како у Русији тако и у Европи и САД-у.

Словенску душу Александра Лозовоја, отиснуту на сликама које су само дио његовог богатог опуса, заинтересована публика може погледати сутра од 19:00 часова, као и радним данима и суботом од 8:00 до 20:00 часова, до 07.октобра.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here