Слични проблеми муче локалне медије

Финансијска ситуација која је често неодржива, кадровски проблем, као и запостављање са државног нивоа, заједнички су и највећи проблеми локалних медија – закључено је након панел дискусије „Изазови локалних медија у Црној Гори“ коју је у Херцег Новом организовала Грађанска алијанса.

Ријеч је о пројекту „Безбједност новинара и медијских слобода на локалном нивоу“ чија је имплементација у току, а панелисти су били  Миомир Марош, доктор комуниколошких наука, дугогодишњи новинар и уредник и Амина Мурић из Грађанске алијансе.

Циљ је подизање свијести Организације цивилног друштва као институције, о значају медија, безбједности новинара, медијским слободама и професионализму, казала је Амина Мурић из Грађанске алијансе.

– Чини ми се да на државном нивоу имамо помака, доста се прича, дискутује, али не и на локалном нивоу. Зато са осталим институцијама морамо томе посветити више пажње. Наша жеља је на дискусијама окупити представнике локалне самоуправе, нво сектора који се бави медијима, али и полиције, тужилаштва и осталих јер желимо да разговарамо и о сарадњи медија са институцијама и колико доступност информација утиче на квалитет који медији користе као материјал за емитовање.

Тежња је да укажемо на проблеме локалних медија који су у великој већини исти, казала је Мурић.

– То је економска ситуација прије свега, неодржива финансијска ситуација, али и, чини ми се, недовољна брига са државног нивоа.

Мурић додаје да уколико новинар није економски независтан не може се очекивати ни толико квалитетан програм који ће моћи да произведе за медијску кућу.

– Локални медији се суочавају и са кадровским проблемом, недовољним бројем саговорника, али су јако значајни за локалну заједницу. То је један од проблема на који желимо да укажемо на националном нивоу, да се више обрати пажња на проблем са којима се суочавају новинари локалних медија, казала је Мурић.

У најави су издвајања одређених финансијских средстава за локалне медије, што ће према мишљењу Мурић генерално поправити задовољство новинара и вољу осталих људи који ће сутра жељети да се баве новинарством на локалном нивоу.

Дискусији су присуствовали локални новинари, представници општинских институција, нво сектора, а наредних дана панел дискусије биће одржане у Бијелом Пољу, Беранама, Улцињу и Тузима.

Пројекат се спроводи уз подршку Независног удружења новинара Србије и уз финансијску подршку Европске уније.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here