Слетио први авион ТА из Истанбула

 Традиционалним поздравом водених топова, на Аеродрому Тиват дочекани су путници   нове авио линије компаније Turkish Airlines –  од Истанбула до Тивта.

Лет траје око два сата, а већ данас je букирано 80 одсто карта због чега ће  ова компанија извјесно, повећати број планираних недељних ротација. Иначе, захваљујући конекцији са Истанбулом, Тиват ће бити повезан са чак 80 свјетских дестинација, саопштено је из предузећа Аеродроми Црне Горе.  

Делегацију из Турске коју је предводио генерални директор ТА, Билал Екси, дочекали су потпредсједник Владе и министар капиталних инвестиција, Ервин Ибрахимовић, министар рада и социјалног старања Адмир Адровић, извршни директор Аеродрома Црне Горе   Горан Јандреоски и Петар Радуловић, предсједник Одбора директора Небојша Ђоковић, амбасадорка Турске у Црној Гори Сонгул Озан, амбасадор Црне Горе у Анкари Периша Kастратовић и предсједник Општине Тиват  Жељко Kомненовић.

Домаћин, извршни директор АЦГ пожелио је добродошлицу уз подсјећање да су преговори о отварању нове линије почели у септембру 2021. године.

-Успостављањем ваздушног моста између Истанбула и Тивта  за Аеродроме Црне Горе је важно, што је ТА препознао све могућности повезивања са Тивтом, а захвални смо и Министарству капиталних инвестиција које је, као ресорно, подржало овај пројекат, поручио је Јандреоски.

Генерални директор ТА, Билал Екси, оцијенио је да се данас обиљежава важан догађај како за Црну Гору тако и за Turkish Airlines.

-Задовољство ми је што смо се срели у једној од најљепших земаља на Балкану, Црној Гори и што осим линије ка Подгорици, која је отворена 2010. године, нашој мрежи додајемо још једну дивну дестинацију – Тиват, и на тај начин учвршћујемо везе са овом лијепом земљом. Срећни смо што ћемо од сада бити у могућности да и Тиват спојимо са више од 80 дестинација, преко Истанбула и то летовима који не трају дуже од три сата, рекао је он.

Летове ка бисеру бококоторског залива, Тивту, почињемо са три лета седмично”, изјавио је директор ТА уз важну напомену.

-Међутим, повећањем броја фреквенција између двије земље, планирамо и повећање броја летова ка Црној Гори. Вјерујемо да уз природне љепоте и туристички потенцијал Тивта имамо могућност за повећање капацитета како са домаћим, тако и са путницима из иностранства. За ову линију влада влада велико интересовање и већ је испуњено 80 одсто резервација, па три лета недељно неће бити довољна. Вјерујем да ћемо у наредном периоду повећати број летова за Тиват, нагласио је он.

Министар капиталних инвестиција Ервин Ибрахимовић оцијенио је да се данас пише историја лијепих односа између двије државе.

-Црна Гора је једна од најбрже растућих дестинација и наш приоритет је да привучемо што више туриста са различитих крајева свијета. Срећни смо што је у нашу ваздушну луку данас слетио авион престижне компаније као што је ТА.  Вјерујем да ће сарадња АЦГ и ТА бити једна од успјешних прича на путу позиционирања Црне Горе као успјешне туристичкедестинације”, нагласио је Ибрахимовић.

Амбасадорка Турске у Црној Гори Сонгул Озан је нагласила да се отварањем нових авио линија јача укупна билатерална сарадња.

-Ово је прелијепа земља у којој људи, без обзира на етничко поројекло, живе у миру и благостању. Са друге стране, наши држављани из Истанбула, Измира или Бурсе имају своје рођаке који живе овђе. Црна Гора и Тирска јачају сарадњу, а ово је један од примјера и вјерујем да ће тако повећати број туриста који ће из свијета долазити у Црну Гору, очекује она.

Turkish Airlines лети ка 129 земаља, а Тиват је 340. свјетска дестинација која је укључена у њихову мрежу.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here