Губици на мрежи на историјском минимуму

Фото: Илустрација

Интензивним активностима на терену у правцу сузбијања неовлашћене потрошње у мају је остварен степен губитака од 9,27%, што је за 1,08% мање у односу на исти упоредни период претходне године и истовремено представља најнижи ниво губитака икад измјерен у електродистрибутивном систему Црне Горе, саопштено је из ЦЕДИС-а.

Током протеклих 12 мјесеци остварен је континуиран пад губитака и то преко 0,5 одсто на мјесечном нивоу, док су током појединих мјесеци реализована умањења од преко један  одсто, уз константно мјесечно повећање преузете енергије. Умањењем губитака умањена је и укупна количина потребне електричне енергије за покривање губитака коју ЦЕДИС набавља на тржишту, захваљујући чему је само за период јануар – мај текуће године остварена уштеда од око 1.8 милиона еура (према просјечним цијенама по којима је у наведеном периоду ЦЕДИС плаћао електричну енергију).

– Уштеде су милионске, а резултати рекордно добри, зато ће компанија наставити за интензивном акцијом сузбијања неовлашћене потрошње електричне енергије и у наредном периоду на подручју свих црногорских општина. Такође, фокусираност на смањење губитака представља једини конструктиван одговор у условима незапамћених турбуленција на тржишту енергената. Развили смо ефикасан систем теренског дјеловања, уз максимално коришћење предности имплементиране напредне техологије, захваљујући чему смо у прилици да детаљно пратимо токове енергије и благовремено и доследно реагујемо на неправилности – казали су из ЦЕДИС-а.

Захваљујући спроведеним активностима постигнуто је супротно кретање, односно остварене су рекордно ниске вриједности губитака, а да је притом од почетка године закључно са последњим даном маја преузето 1.215.466.666 кW часова, што је за 4 одсто више у односу на енергију која је преузета током истог периода претходне године.

За ЦЕДИС, нарочито у актуелним условима глобалне несигурности на тржишту енергената и незапамћених скокова цијена опреме за одржавање електромреже, све наведено представља озбиљно финансијско оптерећење.  Борба са овим дубоко укоријењеним и широко заступљеним проблемом захтијева и системску подршку, тужилачких и судских органа, као и полиције, која за сада није довољна и досљедна, саопштено је из ЦЕДИС-а.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here