Скупштина без кворума, одгођен наставак засиједања

Наставак 13. редовног засиједања Скупштине општине Херцег Нови одгођен је због недостатка кворума.

Предсједник Скупштине општине, Иван Отовић прича да не види разлог што се дио колега који чине коалициону власт није појавио, а на захтјев одборничког клуба Демократа сједница је одгођена, због здравственог стања неких одборника.

– Мислим да Скупштина не треба да буде оруђе у постизању јефтиних популистичких поена. Ако су некоме уста пуна Херцег Новога и борбе за права свих грађана и за унапређење животног стандарда, не видим да се на овај начин ишта постиже. Ако ћемо на овај начин да уцјењујемо остатак коалиције изборима, први сам као појединац и представних НСД-а спреман да сутра изађемо на изборе. Нека грађани процјене и дају глас онима за које сматрају да овај град могу да воде напријед или назад – истиче он.

Отовић сматра да овај поступак није добра порука, те да се показало да су, ипак, позиција и функција испред свега, а да је општи интерес само уколико је интерес појединаца, а не града.

– На данашњем дневном реду имали смо само извјештаје о раду, значи без предлога одлука. Нема ништа што је политички шкакљиво. Свако има право на избор и вјерујем да ће грађани сутра процјенити ко је спреман да се стварно посвети интересима Херцег Новог, а ко само прича да му је то приоритет – казао је Отовић.

Сматра да не постоје разлози да из Новске листе, која је потписник анекса коалиционог споразума, долазе нови захтјеви према владајућој коалицији, кад им је захтјев да имају потпредсједника Општине испуњен.

Отовић, међутим, не види само у Новској листи кривце због недостатка кворума, већ сматра да сви одборници морају да покажу већи ниво озбиљности, јер одборнички мандат значи обавезу присуства сједницама.

У одборничком клубу ДПС-а сматрају да је локална власт у кризи, јер се понавља ситуација да и поред 27 одборника владајуће коалиције недостаје кворум за сједницу, а да је данас кулминирало. Одборник Владимир Косић очекује да ускоро буду расписани ванредни локални избори.

– Криза власти није нешто ново, већ нешто што тиња неко вријеме, а на то указује више индикатора. Једна од њих је повлачење тачки са дневног реда приликом претходних засиједања, а јавност није имала информацију због чега су те тачке повучене. Разлог томе су коалициона неслагања – наводи он.

Одборник Демократа Никола Самарџић, међутим, сматра да власт није у кризи.

– Криза изгледа ако погледате ово што се дешава данас, али људи заправо имају неке друге обавезе, али највећи проблем је здравствено стање одборника. Да је то у реду, имали би кворум и завршили би засиједање. Неке друге, који не желе да присуствују треба питати због чега не желе да присуствују. Увијек су уста пуна да су за добробит града и грађана и сви смо Новљани, а кад треба да дођемо, дамо кворум, изгласамо неке ствари које су битне за град, они се не појаве. Питање треба поставити некоме другоме – истиче он.

Предсједник Клуба одборника Новске листе Јован Суботић казао је да би остатак партнера из коалиције данас коначно морали да признају да без Новске листе не само да нема кворума него нема ни власти у Херцег Новом.

– Данашња сједница заказана је упркос томе што смо 24. маја рекли коалиционим партнерима да не можемо да наставимо рад уколико се не испуне одређени политички захтјеви, а 25. маја на колегијуму председника Скупштине отворено сам, као председник клуба одборника, рекао да сам против наставка 2. јуна и да се Новска листа неће појавити на сједници – прича он.

Упркос томе, како наводи Суботић, сједница је заказана без икаквог одговора на захтјеве и без додатног састанка, чиме су партнери у коалицији показали дозу демократског аматеризма и недораслости ситуацији јер захтјеви Новске листе нису огромни, нису неполитички, недемократски и несвакидашњи.

– Наши захтјеви су да се коначно препозна да Новска листа чини 33% ове коалиције и да јесмо најјача снага ове коалиције. То су препознали грађани, а наши партнери иако одбијају то да признају свакако имају својих 18 или немају, што смо видјели данас, морали би то да препознају. Наши захтјеви су скромни испод онога што нам припада. Ми се не бавимо кадровима и личним постављењима. Ми желимо оно што нам припада, присуство у свим одборима свих јавних предузећа и савјета, све оно што је политичка функција и што нам припада као најјачој политичкој структури – наводи Суботић.

Објашњава да је свим коалиционим партнерима рекао да парламентарни избори немају никакву импликацију на локалне, да ће поштовати резултате локалних избора и додаје да им није циљ да се локални парламент блокира већ да ради што више, да се заказује што више сједница са мањим бројем тачака, да расправе буду конкретније, а не просјечне.

Истиче да је данашња ситуација опомена те да у владајућој коалицији морају почети да се понашају према Новској листи као према партнеру, те да захтјеви од 24. маја и даље важе.

Наставак засиједања 13. редовне сједнице локалног парламента за сада није познат.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here