Скрнављење спомен комплекса Безметковић осудили чланови УБНОР-а

Вандалски чин скрнављења спомен комплекса Безметковић на Савини, који се догодио синоћ, осудили су и чланови УБНОР-а и антифашиста Херцег Новог.

-Док частан свијет спава, фашизам у Херцег Новом живи и јача у разним облицима неподношљивости. Хладна јануарска ноћ није била препрека да се уочи 21. јануара, дана када су убијени једни од највећих хероја овог краја, на још један начин оскрнави  споменик посвећен њима и свим њиховим саборцима који своје животе у слободу узидаше, саопштили су из УБНОР-а.

Зар им није било довољно да их два пута убију?, питају из ОБНОР-а.

-Једном у засеоку Тушупи у неравноправној борби по стотину на једнога, а други пут када су беживотна тијела хероја овога краја донијели на главни градски трг који данас (без бисте или спомен плоче) носи име народног хероја Николе Ђурковића. Тада су са њихових беживотних тијела скинули крваву одјећу и заиграли коло. Часни народ то коло назва „крваво коло“, а све за вјечност снимио је локални фотограф Лука Цириговић, кришом са прозора, те послије рата објавио фотографију на којој се види нељудски однос према страдалим суграђанима, док италијански окупатори са стране посматрају овај крвави пир. Сада видимо да кореографи овог кола имају своје насљеднике, те да не престају са наумима промовисања фашистичке идеје и поновног скрнављења четворице хероја и неколико стотина антифашиста у спомен костурници које спомен комплекс „Безметковић“ обиљежава, истакли су из УБНОР-а.

Напомињу да је антифашизам морална вертикала која нашој државној кући гарантује стабилност и дуговјечност, сходно томе сви споменици бораца за ове идеале морају бити заштићени како од локалне, тако и од државне власти, захтијевајући од надлежних органа да у најкраћем року открију и објелодане имена починиоца овог недјела.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here