Школски прибор мало скупљи него лани

Стигли су комплети уџбеника за средњошколце, а раније током августа бесплатни уџбеници су уручени ученицима основних школа. Цијене школског прибора су мало више него прошле године, информишу из новских књижара.

Уџбеници за гимназију и стручне школе доступни су у двијема књижарама – Стабило у центру града и Каиса у Бијелој. Цијене су на прошлогодишњем нивоу, за први разред коштају 105 еура, за други 89, за трећи 88 и за четврти треба издвојити најмање новца – 78 еура.

У књижари Дамбо су спремни за почетак школске године, а уз прибор за предшколце и школарце, имају и студентске индексе. Цијене прибора и руксака су мало веће него прошле године, казала је Александра Чалија Наумовић, дио тима ове књижаре.

– Свеске формата А4 су од 0,70 центи до 1,40 колико коштају мало боље са дезенима које су и најпримамљивије дјеци. Свеске малог формата коштају од 0,40 до 0,70 центи. Имамо мало поскупљење цијена, али мислим да јe, с обзиром на то колико је поскупљење свега другог, прихватљиво за џеп.

Посебан изазов за дјецу је изабрати најљепшу перницу или торбу.

– Покушали смо да асортиман одговара свачијем џепу, па су цијене у складу са тим – празне пернице коштају од 4 еура па на више, а пуне пернице су од 8 еура и скупље. За торбе је потребно издвојити 10 еура и више, а имамо их за узраст од предшколаца до старијих, са точкићима, у лику животиња, спортске и  слично, казала је Чалија Наумовић.

Родитељи ће за припрему предшколаца и основаца за почетак наставне године утрошити од 50 еура па на више, док ће тај износ бити знатно већи за средњошколце јер немају право на бесплатне уџбенике.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here