На Сушћепану заустављено депоновање отпада

Херцегновскa НВО EkoKulMedia, у склопу пројекта EKoScreen, који је подржан у оквиру Регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану 2 (ReLOaD2), настоји да укаже надлежнима на црне еколошке тачке на подручју општине али и да подигну еколошку свијест суграђана. Једна од црних еколошких тачака до скоро је била депонија у селу Сушћепан, која је уклоњена након њихове пријаве али и брзе реакције Службе за инспекцијске послове.  

„Јунак” ове приче, како наводе, је страни држављанин, са којим становници улице Тара  годинама имају велики проблем. Њихов миран живот и одредиште,  са кога многи имају и лијеп поглед на залив, нарушава депоновање разног отпада које њихов сусјед годинама довлачи.

-Овај страни држављанин, по њиховом свједочењу, прикупља старудију по насељу, као и са других локација. Довлачи намјештај, грађевински отпад, метал, пластику, шипке, даске, чак и стара аута… При том често ствара  буку, заузима посједе комшија, нагрђује  околину и поглед на залив. Какво је то неуређено, дивље, нелегално одлагалиште свако се може увјерити и по фотографијама. Отпад је разбацан на све стране, а мјештани су нам казали да заузима и приватне плацеве, често и јавни пут. Никоме није било јасно да комунална инспекција и полиција не могу ништа друго да предузему осим опомена, на које се прекршилац не обазире, наводе из те НВО која је основана 2020. године.

Истичу да је, након њиховог обраћања, Служба за инспекцијске послове веома брзо реаговала, изашла на терен и наредила уклањање депоније.

– Поступајући по  пријави, комунални инспектор је дана 4. 8. 2022. године извршио контролу на Сушћепану, у Улици Тара, којом приликом је утврдио да је на дијелу неизграђене грађевинске парцеле физичко лице одложило комунални неопасни отпад. Лицу одговорном за депоновање издат је налог којим се оставља рок од три дана како би уклонио отпад. Накнадном контролом утврђено је да је лице поступило по налогу инспектора и површину очистило од отпада. Исто лице било је предмет контроле још два пута у протеклих пет година- саопштила нам је начелница Службе за инспекцијске послове, Марија Бошковић.

У случају чешћег нарушавања комуналног реда на овај начин, комунални инспектор има могућност издавања прекршајног налога. Тада је, по Закону о управљању отпадом, могућа казна у износу од 500 до 2000 еура.

ReLOaD2 програм финансира Европска унија, а спроводи Програм Уједињених нација за развој (УНДП)  у партнерству са петнаест локалних самоуправа.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here