ШКОЛИ НА ДАР – ДЈЕЧИЈА ПЈЕСМА, ИГРА И ОСМЈЕСИ

Ученици и наставници ОШ „Орјенски батаљон“ прославили су свој Дан. Свечаност поводом 66. рођендана била је испуњена плесом и пјесмом, креативношћу и бројним талентима ђака ове школе.

Школа је дио сваког ученика и наставника, и многих генерација које је одњедрила, а који јој се увијек враћају као бићу које носе у срцу – једна је у низу порука малих рецитатора, глумаца, плесача који су на сцени свечане сале наступили школи у част. Већ другу годину планове за велику приредбу им квари пандемија корона вируса, али се надају да ће ускоро моћи да уче, друже се и обиљежавају значајне датуме без ограничења и дистанце, истакла је в.д. директора Наташа Франић и подсјетила на богату традицију школаства у Бијелој дужу од два вијека.

-Школа у Бијелој постоји од далеке 1812. године и има дугу и богату традицију. Од 1962. године као подручна одјељења придружују јој се школе у Баошићима, Ђеновићима, Каменарима и Бјељским Крушевицама. Садашње име – Орјенски батаљон, носи од школеске 1965./66. године, пуних 56 година. Тада је 9. новембар проглашен за Дан школе. На тај датум 1941. године формиран је овај партизански одред, подсјетила је директорица Франић.

Премда се школа налази у мањем мјесту, до сада је дала огроман допринос у обављању културне и просвјетне мисије, не само у локалној заједници него и много шире, казала је Франић.

Из њених клупа су изњедрене бројне генерације, а у њеном љетопису је забиљежен велики број успјеха и награда ученика и запослених. С обзиром на то да је нашој школи 2018. године додијељена зелена заставица -сертификат о стицању међународног статуса еко-школе, а ове године се обиљежава и три деценије да је Црна Гора еколошка држава, одлучили смо да овај Дан школе прославимо у духу екологије, казала је директорица Франић.

Честитке су колективу упитили Јармила Радовић, бивша директорица школе и Удружење жена Риза. Током приредбе награђени су најбољи са литерарног конкурса који је одржан у част Дана школе, а који су имали прилику да јавно прочитају саставе.

Подсјећамо да је свечаност била приређена јуче и у Подручном одјељењу ове школе у Баошићима.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here