Школа „Илија Кишић“ додијелила Захвалницу Борачкој организацији 1941-1945

Херцегновски ОБНОР 1941-1945, као једна од најбољих борачких организација у Црној Гори, добија бројна признања за своје активности и афирмацију слободарских традиција.

Чланови ове борачке организације посебно дијеле своје идеје из програмских начела, које имају за циљ очување тековина народноослободилачке борбе усмјерене према школама. Недавно су у ОШ Орјенски батаљон у Бијелој одржали предавања о историјском путу Орјенског батаљона и његовом мјесту у историји НОБ-а у Боки. Слична је сарадња и са ОШ Илија Кишић у Зеленици, која носи име првоборца из херцегновског краја.

Добра сарадња са борачком организацијом био је повод директорици ОШ „Илија Кишић“ Снежани Мирковић, да у складу са слоганом школе „Захвалност је темељ врлине“, недавно организује, пријем за делегацију ове борачке организације, коју је предводио предсједник Ђорђе Злоковић

Директорица школе уручила је представницима ОБНОР-а 1941-1945 годишњу Захвалницу за допринос и сарадњу у његовању тековина НОБ-а у овој школи, која носи име првоборца.

– Поносна сам што могу да вас поздравим и захвалим се за ваш рад и афирмацију тековина НОБ-а. Дужност млађих је да осврћући се на прошлост укажемо на тековине и све оно што су стварале генерације, које су на својим леђима изнијеле револуцију, а послије Другог свјетског рата, шириле слободарске идеје. Лијепо је да дјеца знају ко је човјек, чије име носи њихова школа. И ми из школе ћемо се трудити да у свакој пригодној ситуацији кроз часове историје, обиласке споменика и на друге начине приближимо дјеци то вријеме и ту борбу. Сваке године 13. фебруара на Дан школе, организујемо Час историје којим освјетљавамо датум, када је погинуо Илија Кишић у борби за слободу. Тако ће бити и у будућности, казала је Мирковић.

Захваљујући на пријему и признању Ђорђе Злоковић је  изразио задовољство што су  у школи препознали значај тековина народноослободилачке борбе и упознао домаћине о раду организације на чијем је челу, као и признањима која су стигла из Београда, Љубљане, Загреба, Подгорице, Требиња и других мјеста за њихов рад. Нагласио је да ће ова Захвалница имати значајно мјесто међу осталим признањима.

Састанку је присуствовао предсједник Мјесног одбора борачке организације Ранко Кишић, који је и члан Савјета родитеља школе:

– Обрадовао ме је овај пријем, као члана породице првоборца Илије Кишића и као члана Савјета родитеља школе. Жеља нам је да наставимо сарадњу и да ђацима преносимо причу о слободарској традицији грађана Зеленике и Херцег Новог, истакао је Кишић.

На састанку је саопштено да ће борачка организација поводом  80 година од погибије Николе Ђурковића и осталих чланова Мјесног комитета Комунистичке партије Југославије за Боку, организовати пригодне програме 21. јануара у Херцег Новом.   

Директорица Снежана Мирковић је потврдила да ће 13. фебруара, поводом Дана школе бити одржан Час историје, са посебним освртом на живот и дјело Илије Кишића, који је погинуо на тај дан 1943. године.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here