„Сјећање на Лубарду“ у Андрићевој кући

Вече насловљено „Сјећање на Лубарду“, посвећено умјетнику Петру Лубарди и најави нових пројеката фондације која носи његово име, биће уприличено сутра (29. септембар) у Кући Нобеловца Ива Андрића.

Програм који организује Фондација Петар Лубарда, уз подршку ЈУК „Херцег фест“, посвећен је животу и раду једног од најзначајних сликара ових простора, казала је за РТХН предсједница Фондације, Петрова сестричина, Ђина Лазар.

-Биће ријечи о књизи „Сумрак Ловћена“, Петар има умјетничко дјело на ту тему, али првенствено о његовом животу и раду, као и о наградама. Говорићемо и о предстојећим пројектима, објаснити шта нам је циљ за даље, и представити књигу „Вајање свјетлости“ која је посвећена раду Ђура Лубарде и тој породичној генези.

Циљ овог, као и других програма у организацији Фондације Петар Лубарда, је да се стваралаштво овог еминентног умјетника отргне од заборава.

-Од када функционишемо као фондација у Херцег Новом, од 2011. године, ми стално правимо такве манифестације – сјећања. Сваке године имамо два догађаја – крајем јула поводом дана рођења Лубарде, понекад га помјеримо за септембар због сезоне, врућине и зато што сви нису тада увијек присутни, и у фебруару када је дан смрти. Увијек се нешто чује о њему, и то је неки начин да га сачувамо одзаборава, наша порука за сјећање на тог великана, истакла је Лазар.

Ђина Лазар

Осим сјећања на културне ствараоце, овакве манифестације имају и шири значај за културну сцену нашег града и државе.

-Очување сјећања важно је за све, јер је то дио културе, дио нашег духовног живота и онога што стекнемо кроз живот, и то треба стално понављати због протока времена. Сад је било 115 година од рођења Лубарде, значи има још увијек људи који га се сјећају живог, али то ће полако да нестане. Онда остаје база података, приче, писане ријечи и разни програми о њему. Идуће године ће бити 50 година од умјетникове смрти. Људски вијек је ограничен, али сјећање није и свједоци смо да су велики имјетници и данас живи, поручила је Лазар.

У програму који почиње сутра у 19:00 сати у Кући нобеловца Ива Андрића о „Петру Лубарди у заробљеничком логору“ говориће др Наташа Јовановић, а о књигама „Сумрак Ловћена“ и „Вајање Свјетлости“ мр Вишња Косовић. О обнови међународне Ликовне колоније „Крш у Лубардином пејзажу“ говорће сликар Ђуро Лубарда, а програм фондације за идућу годину најавиће Ђина Лазар.
Како је најављено, у музичком дијелу програма наступиће диригент Огњен Бомоштар.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here