Сјећање: Јагош Марковић – посвећеник театра који води правим вриједностима

Foto: nova.rs

Један од најбољих редитеља региона чије су представе обиљежиле историју театра на простору некадашње Југославије, Јагош Марковић преминуо је јуче у 58. години.

Дипломирао је на  Факултету драмских уметности у Београду. Од 2008. године био је  стални редитељ у  Народном позоришту у Београду, а режирао најзначајније наслове свјетске и домаће класике: „Учене жене”, „Хасанагиница”, „Госпођа министарка”, „Покондирена тиква”, „Антигона”, „Пепељуга”, „Фигарова женидба”, више од 50 представа, а најзначајније су „Ромео и Јулија”, „Кате Капуралица”, „Декамерон дан раније, „Лукреција илити Ждеро”, „Скуп”, „Богојављенска ноћ”, „Говорница”, „Сумњиво лице”, „Уображени болесник”, „Господа Глембајеви”, „Јесења соната”, „Галеб”, „Зора на истоку”, „Наши синови”, „Свињски отац”, „Тартиф”, „Хекуба”… У Бугарској је одржан фестивал „Балкан чита Јагоша“ у оквиру кога су четири редитеља радила његов текст „Говорница“.

Бројне колеге са којима је сарађивао у Црној Гори су у шоку. Драмски писац Стеван Копривица каже да су јуче разговарали и планирали да раде нову представу.

-Јагош је требало да режира представу „Пипи дуга чарапа“, казао је Копривица. На вијест о Марковићевој смрти реаговали су прича нам и  Милан Караџић, Младен Нелевић, погођени вјешћу да је отишао човјек са којим су често и успјешно сарађивали и чије је представе и публика у Боки с радошћу гледала.

Јагоша су сви глумци вољели, каже глумац подгоричког Градског позоришта Дејан Ђоновић.

– Био је редитељ невјероватног талента, маштовит, креативан, несвакидашњи, препознавао је код нас најбоље и ту нам отварао простор за игру. Ненадокнадив губитак за театар који је свим срцем волио, казао је Ђоновић.

Осим Марковићевих представа, награда, признања остала је за сјећање његова искрена љубав према театру – порука да морамо чувати  позориште јер је мало вриједности које трају, а само се оне у времену рачунају. Добро позориште, вјеровао је,и дјелом доказивао, води према правим вриједностима.

Зато су његове представе од оних које ће као и сећање на њега без сумње трајати.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here