Сјећање: Данило Злоковић

На гробљу код цркве Полагање ризе Пресвете Богородице у Бијелој, данас је сахрањен познати привредник, спортиста и спортски радник, Данило Злоковић.

Злоковић је рођен у Бијелој 1939. године, студирао је на Машинском факултету у Новом Саду, а од 1968. године до одласка у пензију радио је на многим дужностима у Бродоградилишту у Бијелој. Био је руководилац бродограђевног одјељења, које је било носилац развоја некада најјачег предузећа у Херцег Новом. Својим радом и односом према послу и колегама, био је омиљен међу запосленима у Бродоградилишту „Вељко Влаховић“, касније Јадранском бродоградилишту Бијела.

Од ране младости Данило Злоковић био је и у Ватерполо клубу „Младост“ из Бијеле.

Заједно са Пером Маловићем, Драганом Ђукановићем, Душаном Вуковићем и Ником Фанфанијем, био је оснивач клуба 1956. године, коме је име „Младост“ дао Владо Сафанов. Данило Злоковић је сакупио документацију за регистрацију овог клуба, а био је и члан екипе која је одиграла прву пријатељску утакмицу са екипом „Приморја“ из Каменара, и стријелац првог гола тима, који ће се касније звати „Бијела“, а однедавно је вратио старо име – „Младост“. Злоковић је био добар пливач, а истицао у ватерполо екипи и великим бројем голова. За први тим „Младости“ играо је од 1956. до 1973. године, био је један од најбољих спортиста своје генерације и са овим клубом освојио три титуле првака Црне Горе.

Као члан управе заслужан је што је „Младост“ 1974. године постала прволигаш у тадашнјој Југославији, а био је и један од 12 предсједника клуба, колико их је до сада било на челу екипе из Бијеле.

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here