Сјајне идеје презентоване на овогодишњем маркетинг такмичењу на Факултету за менаџмент

Побједници VI Marketing challenge Факултета за менаџмент су екипе са два београдска факултета, треће мјесто је освојио домаћин, а специјалну награду тим которске Гимназије. Сви они радили су на тему Дигиталне маркетинг иновације и НВО сектор.

У финалу је било шест екипа, од које су двије средњошколске, а према оцјени жирија, најбољу идеју имао је тим са Факултета за пројектни и иновациони менаџмент из Београда. Они су представили пројекат НВО Прона која говори о подизању дигиталне писмености код пензионера, истакла је њихова представница Теодора Батоћанин.

– На пројекту смо, морам да признам, јако дуго радили. Када нам је завршила колоквијумска недеља крајем јануара, знали смо да нас чека ово такмичење и одмах смо почели да се спремамо. Током та два мјесеца сваке недеље смо по нешто додавали и били константни у том раду, тако да смо се баш потрудили. Током студирања углавном се фокусирамо на корпоративни, бизнис план и пројекте, али не и на друштвени значај невладиног сектора. Током припреме презентације имали смо и додатна предавања са Факултета за менаџмент и било је веома захтјевно, занимљиво и доста смо научили како можемо својим учинком побољшати услове за одређене групе у друштву. Конкретно, пошто смо радили са особама трећег доба онда смо научили како да допринесемо њиховој интеграцији у интернет култури. Стварно су нијансе пресудиле у финалном дијелу, сви смо се трудили да то буду одрживе, еколошке и идеје на основу којих друштво може да напредује на дуже стазе. Мислим да нам је предност донијело то што смо обухватили пензионере за које је опште мишљење да не усвајају промјене и да их не интересују, а ми баш мислимо другачије само морамо да се сви ангажујемо. Они могу да се осамостале и веома добро функционишу у дигиталном виду, казала је Батоћанин и додала да се нада да позив остаје отворен и за наредну годину када ће кандидовати нову тему.

Друго мјесто освојио је тим Факултета за менаџмент Универзитета Метрополитан, а они су представили дигиталну маркетиншку кампању за НВО Горштак Пљевља. Задовољни су успјехом, каже њихов представник Стефан Микић.

– Уложили смо велики труд да остваримо овакав резултат тако да смо колеге и ја задовољни успјехом, али прије свега начином како смо презентовали пројекат. Припрема је трајало мало краће од мјесец, а последње двије седмице интезивно смо радили, било је непроспаваних ноћи, доста Зоом позива и слично. Ми смо већ уигран тим, тако да није било треме. Наш универзитет је већ наступао у претходном периоду, а наша екипа је први пут на овом такмичењу у Херцег Новом, али вјероватно долазимо и наредне године.

Треће мјесто освојили су студенти Факултета за менаџмент из Херцег Новог са темом НВО ЦЕП – повежимо се, а специјалну награду гимназијалци из Котора који су припремили презентацију НВО Друштво пријатеља бокешке баштине. Награде за прво и друго мјесто су били ваучери за куповину ИТ опреме, а за треће књиге.

Marketing challenge је уназад пар година прерастао локални ниво и заинтересовао и студенте из Србије, Босне и Херцеговине и других факултета из Црне Горе. Организатори су веома задовољни овогодишњим одзивом, истиче координатор програма на Факултету за менаџмент Сања Самарџић.

– На завршном дијелу овогодишњег такмичења била су четири тима из Београда, два тима из средњих школа из нашег града и Котора, као и тим нашег факултета. Сваке године се трудимо да тема буде актуелна и интересантна учесницима. Сматрамо да је друштвени активизам нешто што је битно и што треба приближити младим људима. То су неке вјештине и знања која можда и не стичу на факултету гдје је углавном заступљена терија па су кроз припремна предавања, слушајући стручњаке из маркетинг и НВО сектора могли да стичу знања и из праксе. Циљ је био едукација средњошколаца и студената о концепту друштвеног и дигиталног маркетинга, као и повећање свијести о друштвеном активизму.

Пројекат је подржало Министарство науке и технолошког развоја Црне Горе у оквиру Конкурса за суфинансирање иновационе дјелатности у 2022. години.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here