СИРИЈА СЕ ПРИДРУЖУЈЕ КИНЕСКОЈ ИНИЦИЈАТИВИ “ПОЈАС И ПУТ”

РТХН у сарадњи са глобалном кинеском медијском кућом CCTV News Content Co. Ltd реализује серијал видео записа и прича из НР Kине.  

Сирија се јуче придружила Иницијативи „Појас и пут“, чиме ће пружити помоћ блискоисточним земљама да створе нове прилике за сарадњу са Кином и другим земљама.

Церемонија придружења одржана је током потписивања Меморандума о разумијевању у Комисији за планирање и међународну сарадњу у Дамаску. На церемонији су учествовали Фади Калил, шеф Комисије и кинески амбасадор Фенг Бијао.

Калил је изјавио да придружење оживљава стару улогу Сирије на древном Путу свиле и ојачаће билатералну сарадњу са Кином и мултилатералну сарадњу са другим земљама.

Он је рекао да је Сирија била једна од главних земаља на древном Путу свиле, која има везу са градом Алепом и Палмиром.

Придружење такође показује древну и дугу историју, пријатељство и сарадњу између Сирије и Кине, навео је Калил.

Фенг је изјавио да сарадња између двију земаља представља велики допринос економској обнови и друштвеном развоју Сирије, и да јача повезивање између Иницијативе “Појас и пут” и “Стратегије према Истоку” коју је поднела Сирија.

Амбасадор Фенг је указао да је Иницијатива у складу са снажном жељом свјетских земаља за широким економским учешћем, пошто је то највећа платформа за међународну сарадњу на свијету.

Иницијатива „Појас и пут“, коју је изнијела Кина 2013. године, обухвата економски појас Пута свиле и Поморски пут свиле у 21. веку. Циљ Иницијативе има је изградња трговинске, инвестиционе и инфраструктурне мреже која повезује Азију са другим дијеловима свијета.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here