Синдикат медија: Што прије примјенити новоусвојени закон о медијима

Синдикат медија Црне Горе позвао је све црногорске медије, нарочито, како су навели, оне који су посвећени раду у јавном интересу и осјећају одговорност и према новинарској професији, јавности али и према својим запосленима, да што прије почну да примјењују новоусвојени Закон о медијима.

-Иако Закон даје рок од шест мјесеци за усклађивање нижих правних аката са законским нормама, а када је регистрација медија чак девет мјесеци, сматрамо да одговорни медији треба одмах да уоче значај нових правила и да што прије почну да их примјењују како би, између осталог, сопствени квалитет подигли на што већи ниво, наводе из Синдиката медија Црне Горе.

Једна од обавеза коју би, како наводе из Синдиката, што прије требало завршити је доношење Статута медија који је предвиђен у члановима 10 и 11 Закона о медијима. То је, подсјећају, новост за коју се залагао Синдикат медија. Сврха доношења Статута је већа и прецизнија регулација начина рада редакција, предвидљивост у доношењу одлука и укључивање запослених у доношење одлука које их се тичу, а што је у претходном периоду потпуно изостајало.

-Сада када смо успјели да нови институт уврстимо у Закон очекујемо од медија да у најкраћем року уреде унутрашњу организацију медија и, примјера ради, приликом првог избора главног и одговорног уредника консултују људе из редакције којима ће тај човјек бити надређен и са којим ће бити у директном контакту наредне макар четири године. Та особа би требало да има подршку редакције којом ће да управља, а наша препорука је да то буде макар двотрећинска подршка укупног броја запослених јер се само на тај начин могу очекивати нормални међуљудски односи, поштовање уређивачке политике и позиције главног и одговорног уредника, наводе из Синдиката.

Како истичу, за претпоставити је да  главни и одговорни уредник жели да је добродошао у редакцију чији рад треба да координира.

-Да је ово правило испоштовано приликом недавног именовања (не и избора) главног и одговорног уредника дневника Побједа, не би постојао отпор половине запослених према новом надређеном и не би се најављивао штрајк као најдрастичнији облик борбе за своја права.

Апелујемо на власнике црногорских медија да буду савјесни и почну са примјеном Закона али и да уче на туђим грешкама јер је прошло вријеме незаштићених медијских радника чија је једина обавеза да беспоговорно извршавају налоге, закључују из Синдиката медија Црне Горе.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here