Синдикат медија: Стари случајеви и даље неразрјешени

Синдикат медија Црне Горе, поводом 2. новембра, Свјетског дана посвећеног некажњивости напада на новинаре, апелује на надлежне државне органе да са једнаком посвећеношћу раде на старим и новим случајевима напада и пријетњи.

Иако је видан помак у раду институција када је ријеч о одговору на нове пријетње које су се догодиле у посљедњих двије године, у старим случајевима, макар судећи према ономе што је познато јавности, и даље нема напретка, саопштено је из СМЦГ.

-Подсјећамо да је случај убиства Душка Јовановића, које се догодило 2004. године, један од најстаријих нерасвијетљених убистава новинара у Европи. За сада једини осуђени за саучесништво, Дамир Мандић, издржава затворску казну од 19 година затвора, док наручиоца и мотив и даље не знамо. Било је различитих најава да постоји извјестан напредак у том предмету, али јавност није добила никакву потврду. Такође, случај покушаја убиства Оливере Лакић из 2018. године и даље је у „у раду“, без иједног конкретног потеза ево већ скоро шест година.

Истраживачком новинару Јову Мартиновићу у јулу је потврђена ослобађајућа пресуда у скоро осмогодишњем судском поступку, у оквиру којег је чак годину и по био у притвору. Колико год били задовољни крајњим исходом, надамо се да ће се надлежни позабавити и тиме ко је одговоран због таквог прогона једног новинара.

Из Синдиката медија наводе дасу током ове године забиљежили 3 напада и пријетњи новинарима.

-Доминирају пријетње упућене путем друштвених мрежа или електронском комуникацијом, што указује на тренд пада броја напада у односу на прошлу годину, када је евидентирано 28. Надамо се да је ово први ефекат примјене новог Кривичног законика, који је предвидио оштрије санкције за нападе на новинаре, те да убудуће о новинарској професији нећемо искључиво говорити кроз призму безбједности, већ ћемо се фокусирати на друге проблеме запослених у медијима.

Из Синдиката медија позивају запослене у медијима да пријаве сваку пријетњу или напад, на чему се фокусира и регионална кампања Safe Jouranlist мреже #NeOklijevajPrijavi.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here