Синдикат медија: Нерасвијетљавање убиства Душка Јовановића велика мрља на образу државе

Осамнаест година нерасвијетљавања убиства директора и главног и одговорног уредника „Дана“ Душка Јовановића велика је мрља на образу државе, саопштили су из Синдиката медија.

Из те организације су поручили да је рјешавање овог случаја одавно требало да буде један од приоритета Тужилаштва и Управе полиције али и свих Влада које су биле у међувремену, а породица, пријатељи и сарадници Јовановића, као и цијела медијска заједница и друштво, нису добили одговоре ни на питања „зашто се истрага не помјера са мртве тачке већ годинама и ко је одговоран за очигледне пропусте у истрази у првим сатима након злочина?“

-Сматрамо да је пред новим челницима Тужилаштва велики задатак да макар увјере јавност да ће овај случај поново бити детаљно истражен али и да уложе све могуће ресурсе да се то стварно и уради. Огромна одговорност је и на новој Влади, тим прије што је премијер Дритан Абазовић прошле године наговјештавао у својим изјавама да може бити помака у истрази, навedeno je у саопштењу.

Истичу да без потпуног расвјетљавања овог убиства нема макар и симболичне сатисфакције за породицу Јовановић и медијску заједницу а Црна Гора остаје једна од земаља која у свим међународним извештајима има баласт због тога што није спровела ефикасну истрагу убиства новинара.

Додају и да вјерују да постоји политичка воља да се овај случај поново испита до краја, те да је потребно посвећено и предано али и хитно ући у тај процес а држава мора ставити на располагање све расположиве капацитете и помоћ, како би коначно добили неке резултате.

-Синдикат медија Црне Горе придружује се и апелима невладиног сектора да Влада ангажује страног експерта за истраге који би поново детаљно претресао случај. Можда то донесе неке резултате или макар сазнања о тешком злочину који већ 18 година оптерећује црногорско друштво, закључују у саопштењу.

Абазовић: Влада ће дати пуну подршку за расвјетљавање убиства Јовановића

Предсједник Владе Дритан Абазовић, предсједница Скупштине Данијела Ђуровић и министар правде Марко Ковач положили су вијенце на мјесто на ком је прије 18 година убијен главни уредник Дана, Душко Јовановић.
Премијер Абазовић је поручио да ће Влада дати пуну подршку вршитељки дужности Врховне државне тужитељке Маји Јовановић и главном специјалном тужиоцу Владимиру Нововићу да раде на расвјетљавању убиства Душка Јовановића. Он је истакао да је убиство Душка Јовановића, питање које много оптерећује Владу и грађане Црне Горе и да би држава Црна Гора то питање требало да заокружи епилогом откривања налогодаваца убиства.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here