Симптоми прољећног умора и алергије се преплићу

Након дугог зимског периода, смањене физичке активности и  тешке хране која се конзумира у том периоду,  јављају се симптоми прољећног умора. Често се симптоми сезонске алергије преклапају са синдромом прољећног умора, казала је гостујући у емисији Новско јутро, др Марија Станишић, специјалиста породичне медицине:

-За очекивати је да се у прољећним мјесецима осјећамо боље. Међутим, наше амбуланте, све више посјећују пацијенти, који кажу да се осјећају лоше, невезано за ковид епидемију, која јењава. Прољећни умор је познат у медицини. Свакако, није болест али јесте скуп различитих физичких и психичних симптома и феномена. Организам се буди, циркадијални ритам се мијења. Доминантни узрочници таквих симптома, које људи осјећају, јесу хормонске промјене у организму, предоминацију мелатонина, који је преовлађивао у зимским мјесецима, преузима серотонин, хормон који се буди са сунчаним данима и са боравком на отвореном. И док се не успостави тај баланс, многи осјећају симптоме, који се манифестују, најчешће, као  главобоља, вртоглавница, мучнина, умор, нерасположење, раздражљивост, поспаност…

Порука грађанима је да не иду одмах због тих синдрома у Дом здравља.

Наука говори да се након двије недеље та симптоматологија  повлачи, зато што организам постаје адаптибилан на нове температурне услове, на нове амбијенте у природи и тако са већом енергијом  настаљамо свакодневни ритам,  објашњава др Станишић.

Она каже да никада није прихватила током епидемије, израз „нова нормалност“. Нормалност је увијек, као што је и добро, увијек исто. Сунце је природан антидепресив, наша медитеранска клима је нешто што је, заиста, дар географског положаја. Треба се постепено прилагођавати, ослушкивати свој организам:
– Не волим да називам суплементе,односно, додатке исхране – храном. Прво што требамо поправити је исхрана, узимати свјеже воће и поврће, чак до три литре воде дневно, зато што је 70 одсто воде, састав нашег организма. Вода побољшава циркулацију лимфе, побољшава рад бубрега, јетре, мозга, концентрацију…   

Препорука је избјегавати храну која није добра енергија, која је брзопотрошива. Сокови   су течни шећер, тако да је увијек боље узимати суво воће или воће само са кором, јер је то шећер који иде у квалитетну и добру енергију, навела је др Станишић.

Препоручује конзумацију  доста рибе, маслиновог  уља, салате, поврћа.  Храну треба што мање термички обрађивати, јер само са таквим третирањем припреме хране, добијате оно што је благотворно за организам и што помаже да се превазиђе прољећни умор.

– Није довољно ако купите најскупље витамине у апотекама, не зове се храна него додатак. Ако се хранимо из пекаре, једемо брзу храну, роштиљ, слаткише, уопште, рафинисану храну,  а узимате суплементе, нисте много допринијели свом организму.  Можда чак му нанијели и већу штету. Наши преци се нису хранили таблетама, успоређује др Станишић традиционални са савремним начином живота.   

У прилог томе  да је сезона шпарога, које су извор добре енергије у исхрани.   

-Шпароге су изузетан извор антиоксиданаса, витамина и свега што је дар организму у овим прољећним данима. Посебно је важно када се пође у потрагу за шпарогама у природи, што даје додатну корист. И само пола сата дневно боравка у природи је драгоцјено за здравље, поручује она.  

Др Марија Станишић истиче да су ходање, исхрана,  вода, добро расположење, позитивне мисли  основне  претпоставке  здравом начину живота и превентива болести.  

– Симптоми прољећног умора су посљедњих дана разлог да грађани, што више посјећују изабране докторе у Дому здравља, а не треба тако. Можда је након двије године и посљедица епидемије, људи превише ослушкују себе, да често узимају за озбиљно главобољу, цурење носа и углавном  друге  симптоме прољећног умора, сматра др Станишић.

Симптоми алергије се преклапају са синдромом прољећног умора:

– Такође, код људи који имају сезонске алергије, познатије као алергијски ринитис, присутни су пад концентрације, поспаност, безвољност,  главобоља, свраб носа, очију…Често су то преклапајући симптоми, али би требало сачекати. Људи  сезонске алергије препознају сваке године у истом периоду, поготово у априлу и мају, с обзиром на сезону различитог биља. Ти симптоми  код неких људи  су израженијег интензитета,  на прољеће је полен дрвећа, потом полен трава,те амборзије,која се јавља крајем љета. Од марта до јесени су са алергијским  симптомима. Кроз симптоматско лијечење неопходно је избјегавати периоде дана када су повећане концентрације алергена, у овом случају полена. Требало би прилагођавати вријеме боравка вани, провјетравати стан у вечерњим сатима, чистити уређаје за климатизацију. У лијечењу је важно користити  интраназалне кортикостероидне препарате, у облику спреја или капи, антихистаминике, којих има више врста, искључиво уз савјете свог љекара, што априори треба прилагодити доби пацијента. Неки од њих имају успављујуће дејство. Уз савјете и терапију важно је превазиђи период, који је актуелан.

Поред сезонских имамо и алергијске манифестације,током цијеле године, особе које су алергичне на прашину, гриње, животињске длаке… Алергија значи преосјетиљивост имуног система да реагује на дражи, тзв. алергене из спољашње средине. Када се послије пар дана, наш организам у контакту са алергенима из ваздуха сензибилише та симптоматологија се код тих људи смањује и осјећају се боље, враћа им се енергија и елан. Код неких је  присутан само прољећни умор, а код других који имају алергије, то је преклапајуће, напомиње др Станишић.

Акутне респираторне инфекције су најчешћи разлог посјете изабраним  докторима.

– Најважније је разликовати алергијску симптоматологију од инфективне, мада некад може да се алергијски ринитис или ринокоњуктивитис искомпликује бактеријским синузитисом. Имамо податке да је астма три пута чешћа код особа са алергијским  ринитисом.

Сви који имају астму у својој анамнези важно да се јаве доктору. Постоје и они који још немају дијагнозу алергијске астме. Важно је да  дођу да обавимо дијагностичке претраге.

Спирометрија није у опису изабраног доктора, па упућујемо пацијенте  специјалити. Када се обаве тестирања пацијент добије адекватну терапију. Често је у позадини астме, преосјетљивост бронхијалне слузнице и када се деси повећана концентрација алергена у ваздуху,  као ових мјесеци, тада се њихове тегобе појачавају. Пацијенти знају нам рећи  да су имали  пумпицу, а и да је не користе јер им је било добро.

Порука је – не прекидати терапију!  

Та концентрација кортикостероида, потребних и корисних лијекова помаже пацијентима, који имају алергију и астму, каже др Станишић, уз образложење да та количина  је мала зато што се лијек апликује на посебан начин, инхалаторно. Честице аеросола одлазе, гдје је потребно,  јер су системски ефекти тих кортикостеорида минорни и нема разлога за бригу.

фото: Илустрација

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here