Сегменти живота и стваралаштва Душана Радовића на изложбеним паноима у Градској библиотеци

У читаоници Градске библиотеке отворена је изложна под називом „Био једном један лаф“, посвећене једном од највећих дјечијих пјесника, врсном афористичару, новинару, радио и телевизијском уреднику, Душку Радовићу.

Ауторке изложбе су Олга Красић Марјановић, Владислава Ивковић Марковић и Виолета Ђорђевић из Библиотеке града Београда, а према ријечима директорице ове институције, Јасмине Нинков, изложба је настала прије 10 година и до сада је обишла велики број градова и библиотека.

Јасмина Нинков, директорица Библиотеке града Београда

– Ово је изузетна изложба, не само зато што приказује живот и рад једног духовитог човјека, који је био и новина и афористичар, али који је, између осталог, много писао за дјецу, јер је умео да пише за њих, а био је комуникативан и духовит. Дјеца су га разумјела и он је разумео њих – казала је она на отварању изложбе.

Библиотека града Београда је прије три године установила је награду „Душан Радовић“, која се додјељује писцима и пјесницима за дјецу.

– Већ три године награђујемо људе који стварају за дјецу, јер сматрамо да је финдаментално и најважније за културу сваке земље је стварање нових читалаца. Нове читаоце стварају управо писци за дјецу. И у свијету готово да најмање има писаца за дјецу, врло je тешко писати за дјецу, јер захтјева да их познајете и да сами будете дијете – навела је Нинков.

Према ријечима директорице Градске библиотеке Јасне Маслан, изложба је уприличена у оквиру програма 55. Празника мимозе, а поводом 40 година од смири Душка Радовића.

Јасна Маслан, директорица Градске библиотеке и читаоница

– Изложба је дио истоименог пројекта, који се од 2014. године реализовао кроз низ различитих, повезаних програма и који на изузетан начин евоцира успомене на овог, за све нас, веома значајног писца и пјесника. Пројекат је подржало Министарство културе и информисања Републике Србије. Ова изложба Библиотеке града Београда представља богат стваралачки опус непревазиђеног српског ствараоца – поручила је Маслан.

Како је запазила, изложба на савремен начин представља најзначајније сегменте из живота и стваралаштва Душана Радовића, преточене на изложбене паное.

Прво гостовање представника Библиотеке града Београда представља и изложба повод су за договор за потписивање протокола о сарадњи, који ће бити потписан у наредном периоду.

Поставку у читаоници Градске библиотеке могуће је погледати до 29. фебруара.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here