„СДП – За нашу кућу“: Бесплатан вртић за сву дјецу у Црној Гори

Парламентарни избори 2023.

Један од приоритета листе „СДП – За нашу кућу“је да се за сву дјецу у Црној Гори, њих 24.000, обезбиједи бесплатан вртић.

-Свједоци смо високе стопе инфлације у Црној Гори и поскупљењима којима су грађани Црне Горе изложени у претходном периоду. Зато ми желимо да на прави начин покажемо како ће се наша листа „СДП – За нашу кућу“ бринути о томе да наша кућа Црна Гора буде удобно мјесто за све њене грађане. Стално говоримо о томе да смо забринути зато што нам млади одлазе, али ништа конкретно не радимо по том питању. Кључни су кров над главом, добро радно мјесто и добри услови за одрастање наше дјеце. Вријеме је да право на вртић имају сва дјеца, без обзира на финансијске могућности њихових родитеља. Дјеца и младе породице нам свима морају и требају бити приоритет, казала је кандидаткиња за посланицу са те листе Амина Цикотић.

Носилац листе „СДП – За нашу кућу“ Никола Ђурашковић рекао је да је према прорачунима које су радили потребан износ на годишњем нивоу око 11 милиона еура како би обезбиједили бесплатан вртић за сву дјецу у Црној Гори.

– Калкулација је рађена на цијену вртића од 40 еура, видјели сте ових дана да постоје најаве из ресорног министарства да та цијена може ићи на 50 еура, а то увећање би значило неких два милиона еура више. Ако од 2,2 милијарде еура колико у овој години износи државни буџет не можемо да обезбиједимо 11 до 13 милиона еура за нашу дјецу онда треба да се запитамо на који начин се управља нашом државом, казао је Ђурашковић.

Калкулација од 24.000 дјеце, како је објаснио,  укључује сву дјецу прешколског узраста на нивоу калкулација из претходне године укључујући и дјецу у приватним предшколским установама, а субвенционирање за коришћење приватних вртића би било на нивоу цијене која је у државним предшколским установама.

Питање просторног и кадровског капацитета је са правом отворено и након што смо на Цетињу најавили програм „Вртић за све“ али то треба да буде додатни мотив и импулс будућој Влади Црне Горе у којој ће партиципирати СДП да интензивно ради на изградњи нових вртића и стварању и инвестиционих и просторно-планских претпоставки за тако нешто.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here