Савез удружења пензионера тражи од Владе увећање осталих пензија

Илустрација

Најављено повећање минималне пензије на 450 еура подржава Савез удружења пензионера Црне Горе, али предлаже Влади да повећа и остале.

Предсједник те организације, која броји 90 хиљада чланова, Бранко Вешовић, казао је за Побједу да су се већ од 2016. године активно залагали за повећање најнижих пензија.

– Ове иницијативе резултирале су повременим повећањем од десет до 20%. Међутим, сада су многи пензионери у неравноправном положају, па је питање коректности ситуације у којој пензионери с 40 година стажа примају исту пензију као они са само 15 година – казао је он.

Вешивић истиче важност праведног приступа повећању пензија и позива надлежне да пронађу одговарајуће рјешење. Важно је, како је навео, не занемарити кориснике сразмјерних пензија.

Вешовић је поставио конкретна питања у вези с планираним усклађивањем пензија.

– Према најавама, пензије ће од нове године бити усклађиване три пута годишње. Савез удружења пензионера захтијева да се то ради квартално, односно четири пута годишње. Нисмо се слагали ни са швајцарским моделом, који је модификован 2011. године – казао је Вешовић.

Његова кључна замјерка је што представници овог најбројнијег удружења пензионера нису укључени у процесе доношења ове одлуке, нити су били консултовани, што представља недостатак транспарентности у вези с кључним питањима, која директно утичу на пензионере.

Вешовић је казао да Савез удружења наглашава потребу увезивања просјечне пензије с просјечном платом у Црној Гори у односу 1,65 одсто.

– Овај приступ сматрамо најреалнијим и најкоректнијим, чиме би повећање пензија пратило повећање плата. Тиме би била осигурана пропорционалност између примања радно активних и пензионисаних грађана, што би било у складу с начелима правичности унутар пензијског система – објаснио је Вешовић.

Савез удружење пензионера позвао је на озбиљно разматрање њихових предлога како би се постигла дугорочна и одржива правичност у пензијском систему, узимајући у обзир перспективу и интересе свих пензионера.

Он је навео да општинска и мјесна удружења пензионера најбоље знају коме је та помоћ најпотребнија. Савез удружења пензионера Црне Горе је највећа НВО, коју чине 26 општинских и 277 мјесних удружења.

– Упркос свим изазовима, савез остаје посвећен својој мисији и сарадњи са Владом, ресорним министарствима и Фондом ПИО – поручио је Вешовић и додао да се нада да ће се делегација Савеза пензионера, након празника, састати са премијером Милојком Спајићем и ресорном министарком Наидом Нишић.

Извор: Побједа

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here