ИЈЗ: Придржавати се мјера превенције против великог кашља

Институт за јавно здравље Црне Горе

Институт за јавно здравље Црне Горе је од почетка новембра, до краја 2023. године регистровао 209 случајева оболијевања од пертусиса (великог кашља). Код 165 обољелих болест је потврђена лабораторијским путем (ПЦР или серолошким анализама), док је код 44 особе пријављено оболијевање на основу развоја карактеристичних симптома болести након блиског контакта са обољелом особом.

Како је саопштено из ИЈЗЦГ, највећи број случајева је откривен у Подгорици (143) и Даниловграду (23), потом у Будви (7), Херцег Новом и Никшићу (5), Беранама, Цетињу и Тивту (4), Бару и Зети (3), Андријевици и Котору (2) и по један случај у, Бијелом Пољу, Мојковцу, Пљевљима и Улцињу.

Међу регистрованим случајевима, највећи удио обољелих је у узрасној групи 11-15 година (107), потом у узрасној групи 6-10 година (39), у узрасној групи 26-64 године (24), 16-20 година (8), 1-5 година (16), испод 1 године (9), преко 65 година (4) и у узрасној групи 21-25 година (2).

Од 209 регистрована случаја, код 194 је од посљедње дозе вакцине са компонентом против пертусиса до оболијевања прошло пет или више година (када се због карактеристика ацелуларне вакцине не може очекивати постојање имунитета) или особе нису имунизоване или не постоји податак о имунизацији (углавном код особа старијих од 25 година).

Вакцинација против великог кашља, као и против свих осталих обољења која су у редовном календару (морбила, хуманог папиллома вируса итд.) се континуирано спроводи у редовним терминима радним данима код изабраних љекара за дјецу.

Адолесценти, одрасли и имунизована дјеца најчешће имају блаже или атипичне симптоме, иако се изражено обољење може јавити у свим узрасним групама посебно код оних код којих је од завршене вакцинације/ревакцинације прошло дуже од четири године.

Из ИЈЗЦГ апелују на становнике Црне Горе, посебно на осјетљиве групе, да током празничних дана буду додатно пажљиви и примјењују опште мјере превенције у циљу смањења ризика за пренос великог кашља, али и осталих респираторних инфекција, на лица код којих је ризик од развоја тежих форми болести већи.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here