Сатира је одговор на горчину данашњице

Кућа нобелова Ива Андрића угостила је синоћ двојицу мајстора хумора и сатире, Вању Булића и Драгутина Карла Минића, који су представили своја издања уз осврт на актуелне теме данашњице.

У покушају да ублажи горчину времена у којем живимо, новинар, књижевник и ТВ водитељ Вања Булић хумор и сатиру је убацивао у своје озбиљне текстове. Како прича за РТХН, издавачи и људи који су то примијетили тражили су од њега да почне тиме да се бави.

А данас је дошло такво вријеме да писац, када искрено пише о ономе што нам се догађа, јавност то перципира као одличан сатирични текст, каже Булић.

Вања Булић, новинар, књижевник и ТВ водитељ

– Убеђен сам да би Нушић, који има комаде “Народни посланик” и “Власт”, када би се појавио, не би могао да осмисли оно што данашњи посланици изговарај у Скупштини. Данас је, само писати искрено о ономе што доживљавамо свакодневно, једнога дана ти искрени текстови биће читани као сатира. Живимо у таквом времену, није сатирично, него сувише горко – наводи он.

Сатира је одувијек популаран и актуелан књижевни жанр, од римског доба до данас, истиче Карло Драгутин Минић и открива да му је власт највећа инспирација.

Драгутин Карло Минић, афористичар и књижевник

– Увијек сам против сваке власти, зато сам страдаo својевремено, али сада сам пензионер и имам афоризам – “радника може свако да отпусти, а пензионера само Свети Петар”. Сад сам заштићен као бијели медвјед, не може ми нико ништа. И даље функционишем, уређујем рубрику “Сатирикон” у “Политици” и мамо рубрику недељом, зове се “Карлов угао” – казао је он.

Многобројна публика, која је испунила башту Куће нобеловца Ива Андрића, смијехом и аплаузима наградила је двојицу мајстора сатире, који су се на маестралан начин осврнули на актуелне проблеме данашњице.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here