САТ БЕЗ СВЈЕТЛА ЗА СПАС И ОПОРАВАК ПРИРОДЕ

Сат за планету Земљу (Earth Hour) биће одржан вечерас од 20:30 до 21:30 када ће учесници акције искључити свјетла на 60 минута.

Ријеч је о пројекту Свјетског фонда за природу (WWF) који се одржава сваке посљедње суботе у марту, подстичући појединце, заједнице и предузећа да искључе електричну расвјету која није неопходна, на један сат, као симбол посвећености планети. Акција је започела у Сиднеју 2007. године, а од 2010. године се овој иницијативи придружила и Црна Гора.

Овогодишња акција обиљежавања Сата за планету се наслања на нову еколошку кампању Министарства екологије, под слоганом “За једину на свијету. Наша је, чувајмо је.” Слоганом је обухваћен и циљ ове кампање – подсјетити на опредјељење Црне Горе као прве еколошке државе на свијету која је вриједна бриге и једине којој је то одређење утврђено Уставом, како би њено природно богатство и природна средина остали очувани за генерације које долазе. 

Како бисмо допринијели смањењу потрошње енергије и загађења које настаје њеном производњом, неопходно је да ,,сат’’ претворимо у ,,живот’’ за нашу планету.

– Министарство екологије, просторног планирања и урбанизма ће искључити свјетла на 60 минута и послати снажну поруку нашим грађанима да је вријеме да обратимо пажњу на природу, као и да гашење непотребног свијетла и уређаја који нам нијесу неопходни треба да постане наша свакодневна рутина. Крајње је вријеме да постанемо ,,зелени потрошачи’’ и да производимо и трошимо рационално, истичу из министарства.   

Црна Гора улаже напоре и предано је посвећена изазовима са којима се суочава у борби против климатских промјена.

– Иако на глобалном нивоу емитује свега 0.009% гасова са ефектом стаклене баште, Црна Гора предузима значајне кораке како би унаприједила мјере у погледу климатских промјена, и промовисала зелени раст и снажан економски опоравак.

Из Министарства позивају грађане Црне Горе да вечерас од 20:30 до 21:30 искључе свијетла, како би освијетлили нове идеје за опоравак природе, а она ће нам узвратити здравијим и бољим мјестом за живот.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here