САСТАНАК ПРЕДСТАВНИКА УИП И УНИЈЕ ПОСЛОДАВАЦА: АКЦЕНАТ НА ПРИМЈЕНИ ПРОГРАМА ЕВРОПА САД

Примјена одредби програма Европa сад, сузбијање обављања нелегалних дјелатности односно сиве економије, Закон о инспекцијском надзору и проблеми угоститеља у контексту дужег периода необављања дјелатности усљед епидемиолошких мјера биле су теме статанка представника Уније послодаваца и Управе за инспекцијске послова.

Како је саопштено из Управе иза инспекцијске послове, представници УПЦГ истакли су да су, и поред исказаног опредјељења и намјере послодаваца да пословање у потпуности ускладе са законским мјерама предвиђеним програмом Европа сад, уочени одређени проблеми. Наиме, доступне информације указују на то да један дио привредника неће бити у могућности да финансијски издржи терет нових обавеза, због чега ће бити принуђени на потезе који, у крајњем, могу довести и до редукције броја запослених.

Како је Управи за инспекцијске послове свака пријава која се тиче кршења законских мјера предвиђених програмом Европа сад мапирана као приотитетна, представници УИП-а су најавили да ће у наредном периоду инспектори рада помно пратити ситуацију на терену, док ће се инспекторима из других инспекција, по потреби, давати овлашћења како би што ефикасније обављали контроле и обезбиједили примјену програма.

Да је успјешно спровођење програма важно за УИП говори и то што запослени у Кол центру УИП-а раде у двије смјене, а све у циљу обезбјеђења константне доступности за било коју врсту пријаве кршења мјера.

Истовремено, представници УИП-а су саопштили да радује податак да је до сада, према подацима Управе прихода и царина, од 200.000 запослених лица за само 123 лица промијењено радно вријеме са пуног на непуно.

На састанку се говорило о нелојалној конкуренцији на тржишту роба и услуга, нарочито у дијелу који се односи на трговину посредством друштвених мрежа и обављање осталих привредних дјелатности путем интернета, што је препознато као проблем који захтијева посебну пажњу. Како је саопштено, УИП је упутила предлог да се кроз измјене Закона о инспекцијском надзору омогући инспекцијска контрола у приватним просторима када се посумња у нелегално обављање дјелатности, док ће до тада инспектори УИП-а учинити све што је у домену њихових садашњих овлашћења како би стали на пут овом облику сиве економије.

Најављено је и да су у наредном периоду предвиђени састанци са Управом полиције, односно сектором који је задужен за контролу сајбер криминала, како би заједничким активностима дошли до адекватног рјешења за сузбијање нелегалних дјелатности и, коначно, допринијели спречавању појаве нелојалне конкуренције на онлајн тржишту.

Из Удружења угоститеља упутили су замјерке на политику доношења епидемиолошких мјера, које су оцијенили као дискриминаторне у односу на друге дјелатности. Том приликом наглашено је да УИП није била укључена у процес доношење мјера, већ искључиво у њихово спровођење, тако да инспекције могу дјеловати искључиво по законом датим надлежностима и овлашћењима, водећи се принципом превентивног дјеловања гдје и када год је то могуће.

Састанку су присуствовали директор УИП-а мр Илир Харасани са сарадницима, предсједник Уније послодаваца Предраг Митровић и сарадници, као и предсједник Удружења угоститеља Главног града Подгорице Момо Сладаковић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here