САОПШТЕЊЕ УРА ХН: ВЛАДА ДА УБРЗА КОНЦЕСИЈУ И ДЕТАЉНО ПРОВЈЕРИ ПРИВАТИЗАЦИЈУ ПОМОРСКОГ САОБРАЋАЈА

Трајектна линија Каменари-Лепетани једина је у Црној Гори и представља значајан ресурс Боке. Као таква мора служити и интересу локалне заједнице, а не енормном богаћењу појединаца, оцијенили су у саопштењу из херцегновског одбора Грађанског покрета УРА.

Како наводе, недопустиво је да та трајектна линија и даље функционише без концесионог акта, а само на основу Уговора о закупу дјелова трајектних пристаништа у Каменарима и Лепетанима, који датира још из 2004. године и анекса тог уговора из 2019. године”, наводе из херцегновске УРЕ.

Из те партије су затражили од Министарства капиталних инвестиција (МКИ) да убрза процес припреме нацрта концесионог акта и расписивање тендера за додјелу концесије за обављање трајектног превоза.

,,Министарство капиталних инвестиција мора убрзати те процесе како би се ова питања ријешила у складу са законским прописима и трајно нормирала. МКИ посебно има обавезу да приликом дефинисања концесионог аранжмана води рачуна о интересу локалних заједница, као и да дефинише обавезу концесионара да дио прихода уплаћује Општинама Тиват и Херцег Нови, на чијим територијама се обавља превоз и чије се обале користе” истичу из одбора УРЕ у Херцег Новом.

Из херцегновске УРЕ још најављују и да ће од кабинета потпредсједника Владе Црне Горе др Дритана Абазовића затражити да се детаљно преиспита приватизација Поморског саобраћаја, да се прегледа комплетна документација и посебно обрати пажња на контролу прихода које цатара остварује, нарочито имајући у виду ревизије и мишљења Државне ревизорске институције (ДРИ).

Посебно ће, како напомињу још из одбора УРЕ у Херцег Новом, тражити да се утврде кршење права радника и обрачун са синдикалним представницима у том предузећу који су се догађали у претходном периоду.

,,Обавеза Владе Црне Горе је да допринесе заштити права радника цатаре. Приликом дефинисања концесионог акта МКИ посебно мора водити рачуна о унапријеђењу еколошких стандарда за обављање дјелатности трајектног превоза”, закључују из херцегновске УРЕ.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here