САНАЦИЈА КОЛЕКТОРА У БИЈЕЛОЈ ПОЧИЊЕ ОВИХ ДАНА, НАЈАВЉЕНЕ ТУЖБЕ ПРОТИВ ОДГОВОРНИХ  

Компанија Брив почеће наредне седмице санацију квара на колектору у Бијелој. Ријеч је о дионици на којој је и прије двије године оштећена главна цијев и која је замијењена тек након два мјесеца. Чести кварови упозоравају на лоше стање колекторског система на ривијери за чију градњу је била задужена турска компанија Ћелтикћоглу. Пројекат након 10 година није доведен до краја а колекторски систем још увијек није технички примљен.

Како је у емисији Новско јутро казао в.д. директор Друштва за изградњу водоводне и канализационе инфраструктуре у Општини Херцег Нови Милан Зарић, компаније Брив констракшн је ангажована на санацији колектора у Бијелој, која ће отпочети сутра обиласком терена и утврђивањем кључних проблема:

– То је произвело праву еколошку катастрофу, дошло је до спљоштавања цијеви на дубини од преко пет метара. Што је најтужније, Ћелтикћоглу је прије двије године са својим подизвођачима, санирао тај проблем који је био исте природе и он се поново десио. Нестручно је урађен када су извођени радови. Поново је то надзор (фирма „Далем“) потписао тако нестручно. Ангажовали смо компанију Брив да одрадимо овог пута онако како то треба. Долази сутра екипа из Подгорице, да то сними и уочи тачно проблематику.  Биће ту укључени и рониоци. Они имају јаке пумпе и квалитетну опрему, да исуше, санирају и избетонирамо што буде требало, да се то уради квалитетно, да се то више никад не понови. Колико таквих мјеста ће се појавити, то нико не може да зна, запитао се Зарић.

Велика количина атмосферских падавина претходних дана додатно је закомпликовала функционсање колектора:

– Укључили смо пумпе да препумпавамо воду из шахтова да не би долазило до изливања, али на толике атмосферске воде то је било немогуће урадити.Од сутра ће поново  бити активирано препумпавање, тако да се надамо да неће бити више преливања шахти. Ми настављамо поступак санације, Брив изводи радове на потоку Немила у Мељинама. Дио опреме која ће требати за колектор, налази се већ у Мељинама. Вјерујем да ће санација бити обављена за непуних мјесец, оцијенио је Зарић.

Он наводи да уз екипу која ће сутра доћи да снима – излази и судски представник у циљу обезбјеђења доказа. Kомпанији Ћелтикћоглу која је ангажовала и подизвођаче за инсталацију колекторске мреже дуж ривијере до сада је исплаћено 18,5  милиона еура и преко два милиона пенала.

 -Њима је исплаћено скоро све по Уговору. Њемачком Далему смо претплатили. Њима је за надзор за постројење и колектор ишла мјесечна накнада по 42.000 еура, за оно што нису одрадили. Нису више присутни. Раскинули смо уговор и са Водакомом, којем смо плаћали 10.000 мјесечно. Водаком је послодавац Далему и то није ишло као и несналажење оних који су водили пројекат, образложио је Зарић.

Друштво за изградњу водоводне и канализационе инфраструктуре и предузеће Водовод и канализација су прије годину и по поднијели кривичну пријаву против одговорних.  

– За преваре, за нанесену штету, за фалсификоване службене изјаве. Они су издавали привремене ситуације које нису биле вјеродостојне. То је  „Далем“ као надзорни орган, потписивао. То су огромне несхватљиве грешке. Ја сам кривичну пријаву поднио и још се нико огласио није. Она је поднијета и против Водакома. Остало је да ми видимо како ћемо то довести у ред, а довешћемо у ред, али само је питање колико ће да кошта, каже Зарић.  

 У току је прикупљање доказа за припрему тужбе против компаније Ћелтикћоглу.

 -Имамо проблеме на које наилазимо свакодневно на колекторској мрежи. Имамо намјеру да их тужимо и  да покушамо да  наплатимо бар дио штете, најављује Милан Зарић.

Друштво за изградњу водоводне и канализационе инфраструктуре ангажовало је адвокатску канцеларију из Беча, која ће објединити документацију и представити је у судском поступку.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here