Сајт Општине Херцег Нови приступачнији особама оштећеног вида

Званични портал Општине Херцег Нови унапријеђен је новим софтвером, како би био приступачнији особама оштећеног вида.

Софтвер нуди кориснику више опција, па је могуће да свако кликом на иконицу у доњем десном углу и преко пречице Ctrl+U себи прилагоди контраст и засићење боја, величину и размак слова, поравњање и проред текста, фонт за дислексију и слично.

Нови алат на сајту локалне управе представља један од неколико веб пројеката за увођење елемената приступачности, са циљем да особама оштећеног вида буде омогућено коришћење званичне веб странице, објашњавају из Одсјека за информационе системе и информисање Општине Херцег Нови.

Како наводе, план је да новоинсталирани софтвер у наредном периоду буде надограђен гласовним „читачем екрана“, што ће и слијепим особама омогућити коришћење сајта.

Представници Општине Херцег Нови учествовали су ове седмице на округлом столу за локалне управе Боке которске, на којем су представљени резултати мониторинга у оквиру пројекта “Е-приступачношћу до грађанског активизма ОСИ“. Округли сто је одржан у просторијама Културног центра „Никола Ђурковић“ у Котору, у организацији Савез слијепих Црне Горе. Тема округлог стола било је, између осталог, унапријеђење стања у домену приступачности електронских материјала који су намијењени општој употреби од стране свих грађана, што је предуслов за остваривање равноправног и једнаког учешћа особа са инвалидитетом.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here