Сајам туризма у Мадриду: Шпански туристи воле разноликост коју нуди Црна Гора

Први наступ НТО ЦГ на сајму у Мадриду обиљежила велика посјећеност и награда за најбољи туристички производ.

Национална туристичка организација Црне Горе од 24. до 28. јануара први пут учествује на интернационалном сајму „FITUR 2024“ у Мадриду, који је по броју излагача и посјетилаца један од највећих у Европи. На сајму учествује и Туристичка организација Херцег Нови.

Делегацију Црне Горе предводи директорица НТО ЦГ, др Ана Трипковић Марковић која је истакла да је присуство Црне Горе на овом сајму од изузетног значаја за остваривање контаката са овог тржишта, нарочито имајући у виду да се у Мадриду налазе сједишта најзначајнијих организација које се баве туризмом, као што је Свјетска туристичка организација Уједињених нација (UNWTO).

Током сајамског наступа, директорица НТО ЦГ имала је свакодневно бројне састанке са заинтересованим новим сарадницима, а састала се и са представницима компаније „Expedia“ са којом је НТО ЦГ у претходном периоду имала изузетно успјешну кампању на тржишту Велике Британије. Такође, заједно са извршним директором аеродрома Црне Горе, Владаном Драшковићем, је одржала састанке са представницима авиокомпанија „Volotea“, „Eurowings“ и „Easyjet“, на којима је било ријечи о увођењу директних летова ка Црној Гори из Шпаније, као и о свим моделима могуће сарадње.

-Иако је у питању први наступ и презентација обједињене туристичке понуде Црне Горе на сајму FITUR у Мадриду, радује нас интересовање које је исказано током првих дана сајма. Остварили смо контакте са авиокомпанијама и туроператорима са којима се надамо да ћемо у будућности имати сарадњу која ће довести до повећања броја туриста са тржишта Шпаније. Према званичним подацима, 2022. године у Црној Гори боравило је око 13.000 туриста, који су остварили преко 36.000 ноћења и сматрамо да се уз добру сарадњу и маркетинг кампање ове цифре могу врло лако повећати. Шпанци, иако у својој земљи имају одличну туристичку понуду, воле да путују и истражују нове дестинације, а Црна Гора им је врло интересантна јер има разноврсну понуду и цијеновно је врло атрактивна, казала је директорица НТО ЦГ, др Ана Трипковић Марковић.

Штанд Црне Горе је, између осталих, посјетила и представница амбасаде Црне Горе у Мадриду и изразила задовољство што смо на најбољи начин искористили прилику да се представимо на шпанском тржишту.

Представници турператора који у понуди имају Црну Гору, истакли су да је то атрактивна дестинација и са њима се разговарало о могућим заједничким маркетинг кампањама.

-Црна Гора је веома важна дестинација за шпанске туристе, који највише воле да путују по Европи. Наши клијенти траже руте које ће спојити културу, историју и гастрономију, а ваша земља је богата тим садржајима, било да говоримо о приморју или планинском дијелу. Туристи више не желе да проведу одмор у једном граду, већ очекују обиласке и авантуру, а ту је Црна Гора заиста одличан избор и знам колико се наши клијенти радују разноликостима које их тамо очекују. Ми смо спремни за сарадњу са туристичким агенцијама и организацијама из ваше земље, јер нам засигурно предстоји доста посла, ријечи су Рафаела Монтора, менаџера за маркетинг и промоцију водећег шпанског туроператора „Mapa Group“.

Сличног је мишљења и Алмудена Теулон, власница туристичке агенције „Se Vive“, која у понуди има аранжмане за Црну Гору.

-За путовање у Црну Гору се одлучују шпански туристи који желе да обиђу читаву земљу, све плаже и у једном дану виде што више атракција, културно историјских споменика, пробају разне врсте хране и вина, а да могу све то себи да приуште. Црна Гора је идеалан избор за породичне одморе, активне туре, али и опуштање далеко од гужве, рекла је Теулон.

Значајну препоруку за путовање у Црну Гору, донијела је и награда која је Црној Гори уручена током трајања сајма на свечаности уприличеној у организацији FITUR-а и часописа „AireLibre“. Ријеч је о признању додијењеном за најбољи туристички производ „Путевима катуна, Црна Гора“, руте која помовише природне потенцијале и активни туризам. Циљ ове награде је промовисање развоја и маркетинга туристичке понуде, како на националном тако и на међународном нивоу. Поред дипломе која је уручена директорици НТО ЦГ др Ани Трипковић Марковић, у склопу ове награде, Црна Гора ће бити додатно промовисана и кроз дистрибуирање саопштењa медијима, објављивањем чланка на двије стране у магазину „AireLibre“, који има око 5 милиона читалаца у штампаном и дигиталном издању.

FITUR је у пет дана трајања сајма прошле године окупио укупно 222.000 посјетилаца од којих је 136.000 професионалаца из области туризма, а очекује се да ће их ове године бити знатно више.

Поред НТО ЦГ, туристичку понуду Црне Горе представљају и хотел “Avala Resort&Villas”, туристичке агенције “Gold Travel DMC” и “Talas M DMC”, као и локалне туристичке организације Подгорице и Херцег Новог.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here