ШАХ: БЛАГОЈЕВИЋ „ЈУРИ“ ВИЗУ ЗА СВЈЕТСКИ КУП У СОЧИЈУ

Финални меч у шаху, између Интернационалног мајстора Луке Драшковића и велемајстора Драгише Благојевића члана Шаховског клуба Херцег Нови на програму је данас и сутра у будванском хотелу „Медитеран“.  Побједник овог меча престављаће Црну Гору на Свјетском купу који ће у јуну бити одржан у Сочију.

Данас је на програму прва партија, а сјутра ће бити одиграна друга и евентуално доигравање, након чега ће бити познато ко ће бити представник нашег шаха на престижном свјетском такмичењу.

 Подсјетимо, право на доигравање су стекла четири првопласирана са недавно завршеног шампионата. У полуфиналним дуелима састали су се: нови шампион, интернационални мајстор Лука Драшковић и његов колега по титули и прошлогодишњи шампион Блажо Калезић, односно освајачи сребрене и бронзане медаље и велемајстор Драгиша Благојевић и фиде мајстор Александар Томић.

У првим партијама полуфинала, љубитељи древне игре могли су да виде све оно што она носи са собом, а успјешнији су били млађи играчи, односно Александар Томић и Лука Драшковић.

Александар Томић је од почетка партије показао жељу за побједом, па је већ у отварању жртвовао пјешака. Искусни велемајстор Благојевић је прихватио жртву и стекао минималну предност након отварања. Играчи су доспјели у цајтнот, а Томић је полако преузимао иницијативу и серијом прецизних потеза стекао предност. Грубу грешку Благојевића је пропустио да казни и форсирано добије партију, па је након временске контроле када су играчи добили по додатно пола сата за размишљање на табли након велике борбе била позиција у границама једнакости. Међутим Благојевић је направио серију непрецизности, што је Томић казнио и дошао до побједе у првој партији.

Такође и у партији Калезић – Драшковић, нови шампион се после дуже времена одлучио за сицилијанску одбрану. Калезић је одабрао варијанту са великом рокадом, али је непрецизностима омогућио Драшковићу да створи предност. Калезић је затим жртвовао још једног пјешака па је био принуђен да преда партију. У јучерашњем дуелу, Драшковићу је водио бијеле фигуре и био му је довољан реми који је и освојио.

У другој партији Благојевић успио да искористи рискантну игру Александра Томића .Искусни велемајстор искористио је стечену предност претворио у поен и меч одвео у доигравање по убрзаном темпу.

Узбудљиво је било и у том доигравању гдје је Томић покушао у првој партији да форсира игру на побједу у објективно једнакој позицији, па је Благојевић повео 1:0. Томић је морао да игра на побједу у другој партији, а у кључном моменту није нашао прави план, материјал је редуциран и настала је завршница у којој је велемајстор био задовољан ремијем, који га је одвео у финале.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here