Са Канли куле људима на Косову и Метохији послата порука љубави

Препуно гледалиште синоћ на Канли кули, на традиционалном хуманитарном концерту за Косово и Метохију, који су организовали Фондација Делије и Митрополија Црногорско-приморска, још једном показује да су Новљани људи великог срца.

Помоћ је прикупљена за деветочлану породицу Станковић, али и за куповини комбија за Музичку школу из Косовског Поморавља.

Програм је започет пјесмом за вјечни покој преминулом кошаркашу и некадашњем репрезентативцу Црне Горе и капитену млађих категорија Црвене звезде, Ивану Ћоровићу, коју је отпјевао архијерејски намјесник херцегновски отац Обрен Јовановић.

Он је у бесједи подсјетио на ријечи блаженопочившег митрополита црногорско приморског Амфилохија “да је Косово и Метохија ствар срца”.

Отац Обрен Јовановић, намјесник херцегновски

– Када смо овако лијепо окупљени око имена Косова и Метохије и овог хуманитарног концерта, на некин начин, дјелимично учествујемо у страдању нашег народа и али и материјано им помажемо. Најљепше је кад се овако у великом броју сабремо па кад им пошаљемо молитве нашга срца, знаће да смо увијек са њима, а то је оно што је најбитније, да знају да имају људе, браћу и сестре који их воле и поштују, поготово овдје у Херцег Новом – поручио је отац Обрен.

Оснивачица Косовских божура, глумица Ивана Жигон је казала да је ансамбл успио у мисји проширивања културе и традиције српског народа са Косова и Метохије.

Ивана Жигон, оснивачица Косовских божура

– Када смо почињали пјесме о Косову биле су ријетке, чак у забрањене у Србији. Данас се у Београду на журкама пјевају и “Ој, Косово Косово” Љубе Манасијевића, коју смо ми први пјевали послије аутора, али нше пјесме пјева читав Звездин стадион. То су пјесме Гаврила Кујунџића. Веома смо поносни што смо то тако ненаметљиво пронијели и што нам се након тога придружило тако много прекарсних ансамбала – казала је она.

Како је информисао један од вођа навијачке групе Делије, Владимир Шавија циљ оваквих догађаја је порука љубави људима са Косова и Метохије.

Владимир Шавија

– Дуго година радимо то и утисак који смо стекли је да тај тренутак када знаш да си помогао некоме и да то није само на ријечима већ и дјелима уградиш у себе и изградиш се и видиш да сви проблеми у нашим животима нису ни близу онога што људи на Косову преживљавају – наводи он.

Један од истакнутих присталица Црвене звезде из Херцег Новог, Милош Коњевић информисао је да је до сада на концертима на Канли кули Фондација Делије сакупила и прослиједила на Косово и Метохију преко 43 хиљаде еура за обнову манастира Српске православце цркве.

Милош Коњевић

– Чинећи добро и помажући Косово и Метохију, помажемо сами себи и доприносимо сопственом спасењу. Помажући Косово и Метохију, помажемо Херцег Новом, Боки которској и Црној Гори.  Помажући Косово и Метохију испуњавамо Божије заповјести и завјет Цара Лазара – поручио је он.

Публику на Канли кули поздравио је амбасадор Русије у Црној Гори Владислав Маслеников, који је добио громогласни аплауз и овације. Он је изразио велику част и задовољство што има прилику да присуствије таквом догађају.

Косовски божури

 

Уз ансамбл Косовски пожури наступили су још и етно група Симонида, етно појац  Тијана Вучетић, хармоникаши Никола и Јован Стојковић, фолклорни вокал Вера Столић, као и Павлина Радовановић уз хармоникашку пратњу Петра Балабана и Бранак Зечевић уз пратњу Косовских божура.

Тачан износ прикупљених средстава на концерту на Канли кули биће познат у наредних неколико дана.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here