РТХН дио Акционог дана новских средњошколаца

Ученици СМШ „Иван Горан Ковачић“ Александра Јовановић, Андреа Павловић и Никола Биговић, били су дио хуманитарног пројекта „Акциони дан“  Уније средњошколаца Црне Горе, а Дневницу намјењену улагању у школске пројекте, данас су зарадили у Радио телевизији Херцег Нови. Њихов другар Максим Урдешић, радио је у локалној управи у информационом сектору.

Пројекат је у Херцег Новом подржало 11 послодаваца који су понудили 53 мјеста средњошколцима, док се на нивоу државе Акциони дан одржао у 22 општине, казао је гимназијалац Павле Ђуровић, општински координатор за Унију средњошколаца.

Фото: Павле Ђуровић, гимназијалац, општински координатор Акционог дана

– Обухваћени су ученици од првог до  четвртог разреда, свих школских профила, што значи да тежимо да све  школе буду подједнако заступљене. Сви ученици су дошли на своја радна мјеста јутрос у 8:00 и почели рад. Као општински координатор надгледам њихов рад и водим рачуна да је све како треба. Средства која данас зараде иду у заједнички фонд Уније средњошколаца, из којег ће свака школа моћи да конкурише за одређене пројекте које спроводе ученички парламенти, казао је Павле.

Матурант економске школе, Никола Биговић данас је са лакоћом обављао и теренски рад, али и учио како настаје прилог у телевизијској монтажи, а опробао се и као спикер.

– Највећи утисак на мене је оставила радна атмосфера, све се заснива на тимском раду и то је нешто што ме је одушевило. Атмосфера је позитивна и онда неке мало теже и досадније ствари као што је монтажа, лакше падну. То ме је изненадило. Свидио ми се и теренски рад, мада дуго и непомично држање миикрофона није баш тако једноставно како изгледа, али задовољан сам и допало ми се, испричао је Никола, будући студент Електротехничког факултета.

Како је објаснио, било је лако донијети одлуку да буде дио акције  јер им је пројекат лијепо звучао чим им је идеју представио Павле Ђуровић, а свакако је његова жеља била да допринесу развоју школе.

Након двије сезоне у Омладинској редакцији РТХН, у Дневници је данас била матуранткиња гимназије Александра Јовановић. Како јој посао у студију није стран, њен избор је био једноставан те су слушаоци данас имали прилику да је чују у пријеподневном програму.

– Помисао да ћу се дружити поново са екипом у РТХН и да ћу опет бити у студију, било је довољно да се одмах пријавим за дневницу код овог послодавца. Цијела атмосфера и динамика посла је интересантна, апсолутно није досадно ни у једном моменту. Мој посао је био да прочитам пар рубрика уживо у програму, снимим рубрику о класичној музици, али сам и прекуцала одређени тонски како би био дио чланка на порталу, казала је Александра која ће од октобра бити на студијама ФОН-а у Београду.

Андреа Павловић, ученица трећег разреда гимназије, открила нам је да јој је жеља да упише журналистику, а за одрађивање дневнице одабрала је баш РТХН како би боље упознала процес рада и завирила у основе новинарског посла.

– Дочекала нас је тако пријатна атмосфера и добродошлица. Почели смо да упознајемо процес рада, како од информације настаје чланак и како се праве и осмишљавају рубрике. Јако сам задовољна, допада ми се посао. Имала сам прилику да припремим двије рубрике које су послије емитоване у програму, али сам научила и како се поставља чланак на портал. Хтјела сам да овдје одрадим дневницу за Акциони дан и да провјерим да ли ме и послије тога држи жеља да се бавим новинарством и морам признати да ме држи и даље, допада ми се и можда ћу баш на овом мјесту бити за пар година, казала је Андреа, која ће од септембра, када крене нова сезона бити чланица Омладинске емисије на таласима РХН.

Ученик трећег разреда гимназије Максим Урдешић задовољан је утисцима које је стекао у локалној управи, а дневницу је зарадио у информационом сектору.

– Мој задатак је био да помогнем у извршавању задатака у информационом сектору, односно да радим на компјутерима и користим технологије којима се служе у Општини. Битно је да нагласимо да, пошто људи имају одређен одбојан став према општини и предузећима која послују под њеним окриљем, уопште није тако како изгледа и да Општина има веома одговоран задатак за развој града и свих сегмената које то подразумјева. Одлучио сам се да Акциони дан одрадим у Општини јер је моја жеља да након гимназије упишем Факултет политичких наука, а остајем при тој жељи након упознавања процеса рада у нашој локалној управи, казао нам је Максим.

Акциони дан Унија средњошколаца организује пети пут у Црној Гори, а новски средњошколци придружују им се другу годину за редом.

Подршка младима увијек је задовољство управи и колективу РТХН што је и основни разлог учешћа у њиховом пројекту. Уз нашу медијску кућу, у пројекту су учествовали Општина Херцег Нови, Црвени крст ХН, Шкорпион, Градска кафана, Ауто дјелови Теа, дисконт пића Коала, лабораторија Аналитика, НО-МИ доо, пицерија Touch и Modul design Мељине.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here