Ромска застава на згради општине поводом Међународног дана Рома

Поводом Међународног дана Рома, који се обиљежава 08. априла, на згради Општине Херцег Нови истакнута је ромска застава. На овај, симболичан начин локална управа исказује поштовање према ромској традицији и шаље поруку о значају напора да Роми у Црној Гори остварују права и добију могућности које им припадају.

Општина се кампањи обиљежавања овог датума придружила на позив програма Промоција доброг управљања и оснаживање Рома на локалном нивоу (ROMACTED II) имајући у виду да је Херцег Нови партнер у спровођењу овог програма и активности посвећених социјалној инклузији ромске популације.

Међународни дан Рома је дан прославе ромске културе и подизања свијести о проблемима са којима се Роми суочавају. Дан је службено проглашен 1990. године у граду Сероцк у Пољској, мјесту четвртог Свјетског ромског конгреса Међународне ромске уније (ИРУ), у спомен на први већи међународни сусрет ромских представника који је одржан у Челсфилду крај Лондона 1971. године. На том конгресу је донесена одлука да ромска химна буде пјесма “Ђелем, ђелем” (ромски: Ишао сам, ишао), а за заставу је одабрана плаво-зелена двобојница са црвеним точком у средини, као симболом напретка, покрета и миграције Рома током историје.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here