Роман Мухарема Баздуља другачија биографија Ива Андрића

Промоцијом биографског кроки романа „Иво Андрић: живот у дванаест мјесеци“ Мухарема Баздуља започето је јубиларно 20. издање сајма Трг од књиге. О роману су говорили аутор, као и новинар и публициста Небојша Грујичић.

Како је за РТХН казао Баздуљ, који се Андрићем дуго бавио кроз своју есејистику, књига је настала по наруџби.

– Један издавач у Београду желио је да направи серију биографија познатих српских личности, али не само писаца. Осим Андрићаа, ту су били Црњански и Киш, као и Зоран Ђинђић, Добрица Ћосић. Изабрано је десет људи. Идеја је била да Андрићева биографија буде прва и да је ја напишем. Мени је то био изазов, јер се том врстом жанра претходно нисам бавио – прича он.

Књижевник Мухарем Баздуљ

Андрић је аутор о којем се генерално много пише, наводи Баздуљ, па није лако написати нешто ново и другачије.

– Изазов је да се не понављате, да читалац у вашој књизи нађе нешто што негдје друго неће наћи, а са друге стране да не подразумјевате знање. Моја идеја је била да у овој књизи о Андрићу нешто нађе и стручњак и онај који за њега чује први пут. Хтио сам да ту пронађем неки баланс, отуд и наслов „Живот у дванаест мјесеци“ – објашњава он.

Баздуљ сматра да је у књижевности форма важна колико и садржај, због чега књига о Андрићу дјелује и  као календар, јер говори шта му се и у којем мјесецу током године дешавало.

– Књига је релативно кратка, само писање трајало је неколико мјесеци, али припремање и читање је трајало дуже. Могао бих да кажем да се припремам откад читам Андрића – казао је Баздуљ

Мухарем Баздуљ објавио је петнаестак књига, највише романа и збирки прича, а дјела су му превођена на енглески, њемачки, пољски, украјински, бугарски језик. Добитник је више признања међу којима су награда Друштва новинара БиХ за „најбољег новинара у категорији тисканих медија“, награде листа Данас „Станислав Сташа Маринковић“,за новинарску храброст и посебне домете у истраживачком и аналитичком новинарству, као и награде „Богдан Тирнанић“, Удружења новинара Србије, за најбољу колумну или коментар.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here