РОЧИШТЕ ЗА ВЕКТРА БОКУ СРЕДИНОМ ДЕЦЕМБРА

Ново рочиште за испитивање разлога за увођење стечаја у Вектра Боку заказано је за половину децембра. Рочиште, које је било заказано за 11. новембар, одгођено је због здравствених проблема привременог стечајног управника Видака Боричића, о чијем је извјештају требало да се расправља.

Првобитно се у овом поступку чекало да Вектра Бока обезбиједи документацију како би Боричић могао да сачини извјештај, али је након његовог достављања, заступник Вектре Ранко Грбавац тражио одлагање како би се могао изјаснити. Потребу за одлагањем оправдао је тиме што је ријеч о комплексном и обимном извјештају, због чега је било неопходно да консултују службу рачуноводства или евентуално стручно лице како би провјерили податке, пише Побједа.

Заступница Управе прихода и царина (УПИЦ) Анка Медојевић се претходних пута противила одлагању наводећи да је Боричић у извјештају потврдио да им дуг од преко милиона еура, због ког су и тражили стечај, није плаћен. Прошли захтјев за одлагање оцијенила је усмјереним на одуговлачење поступка, јер је документација на основу које је извјештај сачињен у посједу ове компаније. Предлог за стечај УПИЦ је поднијела крајем априла, наводећи да су због непоступања Вектра Боке по плану реорганизације угрожени интереси класе у којој је повјерилац, те да су доспјеле а неизмирене пореске обавезе прешле милион еура.

Разрјешење ове ситуације чекају и бивши радници Вектра Боке које су у протеклом периоду више пута протестовали испред хотела ,,Плажа“ тражећи да им се исплати пет милиона еура које им припадају по социјалном програму. Бивши радници су од раније указивали да Вектра Бока не ради преко свог, већ рачуна фирме „Плажа Бока“ и оптуживали Драгана Брковића да је отуђио овај новац, продајући објекте које није смио, и то преко других рачуна.

Брковић, његови синови Бојан и Борис, као и директор Вектра Боке Милић Поповић су приведени крајем августа због сумње да су нанијели вишемилионску штету фирми. Након скоро два мјесеца у истражном затвору, пуштени су на слободу, јер су у међувремену саслушани сви свједоци, па су престали да важе разлози због којих им је одређен притвор. Специјална тужитељка Лидија Вукчевић је раније навела да се сви терете за злоупотребу овлашћења у привреди, а Брковић и за прање новца. Тада је навела да је седам милиона еура од продаје имовине фиктивним уговорима пренијето на друге фирме, од чега два милиона на рачун фирме у Абу Дабију, чији је власник један од осумњичених.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here