Рјешење надлежних министарстава за финансирање ОБ Мељине можда већ наредне седмице

Кривични, парнични и арбитражни поступци који се тренутно воде у вези ОБ Мељине, ограничење располагања имовином, законска немогућност да држава помогне установи која није у систему јавног здравства, оптерећује жељу Владе да на законски начин помогне функционисање Болнице Мељине, казао је министар финансија Александар Дамјановић за Боје јутра Телевизије Вијести. Истакао је да су финансијска средства обезбјеђена ребалансом буџета али да се тражи законски модел за исплату као и за увођење те установе у систем јавног здравства.

-Досадашњи стечајни поступак који је спровођен да би се сачувао процес рада у болници до маја 2021. године коштао је два милиона еура, обавезе до октобра ове године су 1, 7 милиона и ако се овако настави за годину, двије, болница ће коштати више мјесечним додавањем него да се она купи на тржишту, казао је Дамјановић.

Он је истакао да су ставови одборника СО Херцег Нови идентични са његовим да болница мора да настави са радом.

-Крећемо се  у оквиру законских ограничења које имамо и жеље да се уз средства која су обезбјеђена ребалансом нађе законски  модел да се болница уведе у систем јавног здравства и пружи грађанима Херцег Новог и Црне Горе здравствену заштиту. Наћи ћемо начин поштујући закон да се болници помогне и да она буде центар којем ће гравитирати не само грађани Херцег Новог већи и ЦГ.

Дамјановић наводи да је ургентно наложено Фонду здравства да се обавезе које има Фонд а тичу се једног дијела измиривања редовних обавеза за услуге које болница пружа, да се чак скрати валута плаћања или авансно издвоје средства.

-У комуникација са Агенцијом за заштиту конкуренције ћемо да видимо да ли има законског основа да се обавезе плате од стране државе и радо би то урадили уколико добијемо одговор да је то законски могуће. То је оно што ћемо радити док не ријешимо проблем, рекао је Дамјановић.

Предсједник Општине Стеван Катић очекује да се то питање што прије ријеши јер је аларманта ситуација у Болници Мељине.  Подсјетио је да је локална самоуправа позвала привреднике да до краја мјесеца помогну болници уплатом средстава за набавку кисеоника горива и осталих потрепштина.

-Проблем се мора ургентно рјешавати посебно из угла Агенције за заштиту конкуренције. Све је споро а то не траје од јуче и дуго се чека мишљење Агенције. Мислим да је ријеч о једном бирократском ставу  јер не можете Болницу Мељине са аспекта заштите конкуренције поредити са неком трговинском радњом или трговинским ланцем јер је Болницу држава под одређеним условима дала једном неодговорном инвеститору још 2008. године.  Одавно су се стекли услови за раскид уговора а да је претходна власт која је трајала 30 година на вријеме одрадила све што је требало, да  је пратила инвестицони циклус видјели би да се ништа није дешавало и да је ситуација била све тежа. Држава је приватизовала ту болницу и не може се у истом кошу посматрати та установа и неке приватне фирме које пружају услуге, оцијенио је Катић.

СО је заузела став о блокади граничних прелаза, објашњава он, јер је нови стечајни управник дао рокове од 1. новембра за постепено затварање болнице уколико држава не ријеши проблем финансирања.

Лука Ђукановић, директор Директората за пројекте, здравствени туризам и иновације у Министарству здравља и члан Владине комисије, казао је да траже најбољи модел за враћање установе у систем јавног здравства. Најавио је убрзо рјешење у договору са министром финансија, а коначан предлог, како је рекао, можда током сљедеће недеље.

-Није једноставно јер имамо много правних ограничења, а финансијски аспект није толико проблематичан – казао је Ђукановић, уз објашњење да модел о закупу Болнице, који је предложен на локалној Скупштини, има превише правних препрека.

Ипак, како је додао, на добром су путу да за два преостала модела нађу добру законску основу и дугорочно ријеше статус установе, те да ће о томе бити данас ријечи и на Влади. Због тајности поступка није прецизирао која су то два модела али је истакао да новац није проблем и да је јавни интерес пречи од финансијског.

Он је казао да је потпуно нејасно да је 2008. године продата једина болница на територији општине Херцег Нови а да се не обезбиједи алтернативно рјешење.

-Пуних седам година се болница урушавала, да би 2015. године био покренут поступак за раскид уговора који није окончан, а 2019. године уводи се стечај. По Закону о стечају, уколико се у року од 30 дана не поднесе иницијатива за План реорганизације доноси се рјешење о банкротству. Тадашњи менаџмент то није урадио што је била последња правна могућност да болницу вратите у функционисање. Сада имамо приватну компанију чија имовина је требало да се продаје по закону о стечају али није јер је СДТ ставило забрану, објаснио је Ђукановић.

Казао је и да је нејасно зашто нико до сада није одговарао за стање болнице у којем се сада налази.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here