Рјешавање проблема РЕ заједнице на панелу у Херцег Новом

У оквиру кампање “Мој живот” у скупштинској сали Општине Херцег Нови отворен је тродневни панела за локалне институције и представнике Ромско-египћанске заједнице.

Теме панела су проблеми Црне Горе и ромске заједнице као што су просјачење, принудни уговорени бракови и насиље у породици. Представници локалне самоуправе и херцегновских институција боље су се упознали са овим проблемима и потенцијалним рјешењима.

Како прича вођа пројекта, Предраг Вујовић, циљ је да се успостави бољи дијалог локалних институција у општинама учесницима са представицима РЕ популације.

Предраг Вујовић

– То је уједно и циљ овог панела, а исто тако да уђемо дубље и у законска документа и протоколе, који рјешавају ове проблеме, да видимо да ли постоји простор на напредак – казао је он.

Главни администратор Општине Херцег Нови Ненад Ђорђевић истакао је превентивни значај кампање “Мој живот”.

Ненад Ђорђевић, главни администратор Општине Херцег Нови

– То је оно што улива повјерење, јер када дође до насиља, склапања брака противно вољи супружника или дође до просјачења, онда актери иду под законски третман, а кампањом се указује да то није добар пут – навео је Ђорђевић.

Радионицу су водили директорица Центра за ромске иницијативе Фана Делија и Славко Милић из центра за безбједносна, социолошка и криминолошка истраживања Црне Горе. Они су истакли да је у Херцег Новом доста урађено на побољшању положаја ромско египћанске популације.

– Посебно на социјалној интеграцији припадника РЕ заједнице, али то може још боље и квалитетније да се проводи и када је ова популација у питању – казао је Милић.

Славко Милић, Центар за безбједносна, социолошка и криминолошка истраживања Црне Горе

Милић је истакао да радионици додатни значај даје то што се реализује у току 16 дана активизма против насиља над женама.

– Учвршћујемо један пут који јасно говори да црногорско друштво мора да се избори са насиљем у породици, са проблемима са којима се суочавају припадници РЕ заједнице у нашем друштву и да детаљно анализирамо, кроз цјелокупан наш рад одређене активности, законске прописе, мјере које предузимамо и које смо обавезни као службеници државне управе да предузимамо у спречавању ових, друштвено негативних и штетних појава – објаснио је он.

Кампању “Мој живот” је осмислила и реализује је П.Р.А. агенција у 11 црногорских Општина уз подршку Министарства људских и мањинских права и Европске уније.

4 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here