Ризин поетски маратон омаж књижевници Винки Перишић Шаренац

Поетски маратон у организацији Удружења жена Риза одржан је у Бијелој 23. пут. Окупио је ствараоце из Црне Горе и окружења, од којих су се поједини у првом дјелу програма подсјетили на богат књижевни опус и љубав коју је бавећи се просвјетним радом несебично дијелила рано преминула Винка Перишић Шаренац.

Према ријечима пјесникиње Снежане Вукићевић ни у тренуцима очајања, Винка није губила жељу за стварањем.

-Винка је у друштву увијек била весела, знала је да пјева, рецитује, глуми, била је свестрана. Међутим, имала је посебну страну личности, коју није откривала јавности, а то је њена породица и управо сам то код ње вољела. Нема потребе да наглашавам да је као књижевник Винка била, по мом мишљењу, изузетна пјесникиња љубавне поезије. Могу рећи да у животу нисам упознала три четири пјеника који пишу такву поезију, казала је Вукићевић.

Поезија заокружена збирком “Багрем и снег бео”, чија промоција је одржана такође у Бијелој прије четврт вијека свједочи о сарајевским годинама, казао је књижевник Раде Вучићевић.

О Перишић Шаренац, говорили су и Тамара Комар, Оливера Доклестић, Милун Ђурђевац, Славка Кликовац, Милојка Јововић, као и примадона пјесништва не само у Црној Гори већ знатно шире, Гордана Сарић, која је за РТХН  подсјетила  да је више од двије деценије уз Ризу.

– Ова организација је и моја организација. Изузетно сам срећна и част ми је што сам већ 20 година присутна овдје. Слађана окупља изузетно цијењене пјеснике, што ме посебно радује, рекла је Сарић.

Задовољство што је први пут учествовао у пјесничком маратону изразио је и књижевник  Трипко Драганић.

-На овој дивној књижевној манифестацији добио сам награду од професора Вучићевића. Увијек се радо враћам Херцег Новом, овдје сам живио прије неколико деценија, истакао је Драганић.

Повељу доценту доктору Раду Вучићевићу за остварења у књижевном стваралаштву и допринос развоју културе у региону уручили су из Удружења умјетника Визија из Голубоваца, на чијем је челу Славка Кликовац.

На 23. Ризином поетском маратону наступили су и Бранка Денда, Горан Радичевић, Љиљана Крстић, Веселин Анђелић, а први пут Теодора Ковач, Милош Белоица и Катарина Ђуришић.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here