РИМОКАТОЛИЧКИ ВЈЕРНИЦИ ПРОСЛАВЉАЈУ УСКРС

Римокатолички и други хришћани, који поштују Грегоријански календар, данас прослављају Ускрс, празник који слави Ускрснуће Господа Исуса Христа.

Свечано је данас и у свим домовима у Боки,  чији укућани у породичном окружењу славе Ускрс, најрадоснији празник над празницима и побједе живота, истине и добра у свијету. Обичај је да се дарују ускршња јаја.

Синоћ је традиционално служено Вазмено бдијење  у Цркви Светог Јеронима у Старом граду. Светом мисом  и ускршњим благословом јела, почели су обреди прославе највећег хришћанског празника. 

Ускршње  мисе  данас се служе  у Цркви  Светог Јеронима у Старом граду, док ће у Цркви Светог Антуна почети  у 18 часова.

У свим католичким цркавама  читају се Јеванђеља о Ускрснућу Господњем, који је промијенио историју човјечанства. 

 Ускршњу поруку вјерницима је упутио  жупник  жупе Светог Јеронима у Херцег – Новом,  дон Синиша Јозић: 

 – Охрабрени ријечима св. Павла, ми кршћани доживљавамо Kристово ускрснуће као разлог нашега живота јер је оно темељни и средишњи догађај наше вјере и узрок због којег се треба веселити и славити. Смрт, насиље, болест, страх и сва она искуства која нам затварају гробна врата сада су побијеђене: уништио их је Бог Живота! Ускрсли Исус је дошао отворити прозоре и врата вјечности!

Ускрснуће није интелектуална чињеница јер је никада нећемо схватити разумом. Ускрснуће је понајприје неочекивани догађај који изненађује и продире у срце те доноси вјечну свјетлост ускрслога јутра с којим свака тама нестаје. Приђимо Исусовом гробу и видјети  ћемо да је празан, а то значи да ни нама није мјесто у гробу, већ тамо гдје је Ускрсли, у слави Побједника. Поручује св. Аугустин: „Да ти се не догоди да изгубиш небо, додирујући земљу; да остајући у човјеку, престанеш вјеровати у Бога“.

У том духу желим ускрсног свјетла и Kристова мира особито онима који су клонули духом или можда изгубили наду. Нека буду испуњени Исусовим миром и радошћу вјере те свјетлом које разгони сваки страх и улијева животну наду. Нека зато други, додирујући нашу људскост, осјете небо; да сусрећући нас и остајући у нама, повјерују у Бога, поручио је у Ускршњој посланици дон Јозић,  пожељивши  вјерницима Сретан Ускрс!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here