Ревија документарног филма широм Црне Горе

Мрежа киноприказивача Црне Горе, од 18. јуна до 4. јула, организује прву активност – Ревију документарног филма, која се реализује у сарадњи са Андерхил Фестом (Underhill Festom). У градовима широм Црне Горе, у којима је Филмски центар Црне Горе завршио процес дигитализације – Никшићу, Даниловграду, Херцег Новом, Тивту, Пљевљима, Беранама, Котору, Мојковцу и Бијелом Пољу, биће приказано пет филмова, црногорских и регионалних аутора.

У оквиру Ревије биће организоване пројекције остварења: „Породица на одређено вријеме“ редитеља Сеада Шаботића, „Долине“ Миљана Вучелића, „Проценти живота“ Владимира Перовића, „Дезертери“ Дамира Марковине и „Jу група – Тренутак сна“ Дарка Лунгулова.

Филм „Породица на одређено вријеме“ Сеада Шаботића свјетску премијеру имао је на Белдок фестивалу у Београду у мају, а црногорска премијера, осим у Подгорици, биће организована у Никшићу, 19. јуна у 20 сати у сали Никшићког позоришта. Након свечане премијере, биће уприличен и разговор са аутором филма Сеадом Шаботићем. Током трајања Ревије, остварење „Породица на одређено вријеме“ ће бити приказано и у другим дигитализованим биоскопима широм државе. Редитељ у овом филму трага за Горчином, јунаком свог филма, уз помоћ пријатеља Драгана. Пут их води у Горчиново родно село, гдје се губи у изолованим селима, претварајући потрагу у алегоријско путовање у непознато.

Поред тога, свечана премијера филма „Долине“ Миљана Вучелића биће организована 21. јуна у 20 сати у Културном центру „Ненад Ракочевић“ у Мојковцу. Након пројекције биће уприличен и разговор са аутором филма Миљаном Вучелићем. У овом остварењу, током тропског љета пратимо сезону производње домац́ег дувана у селу надомак Подгорице. У склопу ревије, филм „Долине“ биће приказан и у осталим дигитализованим биоскопима широм Црне Горе.

Ревија документарног филма, према ријечима предсједнице Мреже киноприказивача Црне Горе Ане Лазаревић, прва је активност новоосноване организације, а нада се да ће квалитетан програм који се организује у сарадњи са Андерхил Фестом наћи свој пут и до публике.

– Наш императив је да домаћи филм мора да буде видљивији, а да би се то постигло неопходно је покренути иницијативе за развој нове публике и повећање гледаности у биоскопима. Због тога смо и посебно поносни што ће у оквиру Ревије документарног филма бити приказани и филмови три црногорска аутора. Један од задатака Мреже киноприказивача Црне Горе је и децентрализација културе, те нас са те стране радује и чињеница да ће филмови бити приказани и у градовима на сјеверу наше државе, као и на црногорском приморју – рекла је Лазаревић.

Подсјетимо, Мрежа киноприказивача Црне Горе основана је крајем априла у Мојковцу, а цљеви Мреже киноприказивача Црне Горе су повезивање чланова мреже први пут у историји црногорске кинематографије, размјена искустава, примјера добре праксе, разматрање заједничких проблема, доношење одлука које ће оснажити, како саму Мрежу, тако и њен утицај у земљи и региону. Оснивачи Мреже киноприказивача Црне Горе су Филмски центар Црне Горе и центри за културу из Црне Горе.

Карте за пројекције су три еура.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here