Рестрикције у водоснабдијевању у септембру

Рестрикције у водоснадбијевању Херцег Новог због обустављања дотока воде са Плата, одгођене су за јесен, а у херцегновском “Водоводу и канализацији” покушавају да договоре да трају краће од једне седмице, како је планирано.

На састанку одржаном прије два мјесеца са представницима Хидроелектрана на Требишњици, договорено је да, умјесто средином љета, преглед доводног тунела између хидроелектрана Требишњица и Дубровника обаве у септембру, подсјетио је за РТХН директор Боро Лучић, истакавши да ће радови трајати краће него прошле године.

-Тада је договарано да то буде септембар и да рестрикције евентуално трају три дана. За сада постоји информација да ће бити септембар, како смо и тражили, али да ће рестрикције у водоснабдјевању бити од 3. до 10. септембра, тако да смо још увијек у преговорима. Датум не може да се помјери због потребе Хидроцентрале Требиње. Првобитно је било планирано да то буде тамо негдје средином љета, тако да смо успјели да пребацимо за септембар, али термин је даље немогуће помјерати.

Пошто, како сазнају, није планирана санација тунела, ни ремонт опреме, на новом састанку ће покушати да договоре и скраћење трајања рестрикција.

-Покушавамо да смањимо тај термин, пошто, колико смо упознати, овога пута не би требало да се санира комплетан тунел, већ само да се уради инспекција. По нашим пријашњим разговорима и сазнањима за то би била довољна два – три дана, тако да следеће седмице планирамо поново састанке, па ћемо видјети да ли ће нам изаћи у сусрет.

Како наводи Лучић, не могу рачунати на воду из система Регионалног водовода, пошто је нема довољно ни за Тиват, Котор као и остатак приморја, па покушавају да смањењем губитака на мрежи обезбједе резерве.

-Тиме ћемо некако омогућити да ову сезону прођемо, ја се надам, без неких већих проблема са водом. Више не можемо да рачунамо на доток воде из Регионалног водовода, пошто они немају довољно воде да снабдјевају ни ово што је било уобичајно са њихове стране – Котор, Тиват и остатак приморја. Ми јесмо уштедјели доста и направили ту неку резерву потрошње, али генераллно, од осамдесетих година се овдје нису градили нови резервоари, цјевовод је доста стар, тако да је та битка са губицима константна. Ми смо већ кандидовали овај пројекат у капитални буџет Владе Црне Горе за следећу годину, тако да се надамо, уколико градња буде почела у фебруару или марту следеће године, да ћемо моћи да направимо велике промјене у систему.

Општина Херцег Нови је, на захтјев “Водовода”, расписала два тендера за изградњу цјевовода Мојдеж-Поди, чиме ће обезбједити квалитетније снадбијевање водом височијих зона, која ће, умјесто пумпама, до потрошача стизати гравитационо.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here