Рестаурирана раритетна колекција икона школе Димитријевић-Рафаиловић

Колекција од двадесет икона из 17, 18. и 19. вијека које су уз помоћ средстава Америчке амбасаде у Подгорици, кроз Амбасадорски фонд за очување културне баштине, конзервиране, очишћене и рестауриране, спремнa je за поновни сусрет са љубитељима умјетности.

Вриједна збирка у фундусу је ЈУ “Градски музеј Мирко Комненовић и Галерија Јосип Бепо Бенковић”. Колектив музеја увелико припрема изложбу која ће потврдити заокружени процес до сада најзначајнијег пројекта ове културне установе.

Дјела су прикупљана путем откупа од физичких лица у периоду од 1951. до 1959. године. Примјери су три иконописне радионице, рађене у поствизантијском маниру, међу којима се, како бројчано – тако и стилски, истичу радови иконописне школе Димитријевић- Рафаиловић.

Због изузетног значаја колекција је од 1962. године, законом заштићена као културно добро Црне Горе. Ово су само неки од података који су ову збирку кандидовали за додјелу средстава из америчког Амбасадорског фонда за очување културне баштине (44.463,94 долара).

Посебно мјесто у збирци заузима икона Апостола Томе. Карактерише је античка љепота представљених фигура, које као да су отргнуте из неког финог рукописа/манускскрипта. Као таква важи за ремек-дјело нашег иконописа изузетних умјетничких и историјских вриједности, због чега је стављена под заштиту као посебно културно добро.

Процес рада који је обухватио чишћење, конзервацију и рестаурацију, био је опсежан јер је анализом доступне грађе утврђено да су предмети претрпјели у више наврата конзерваторско-рестаураторске интервенције, тако да се конзерваторска проблематика разликовала од предмета до предмета. А видљива су била бројна физичка и биолошка оштећења. Конзерваторске радове спровела је ЈУ Центар за конзервацију и археологију Црне Горе.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here